Abstract
Puan Suwarin Jinda Binti. Abdullah ialah seorang pengusaha restoran yang berkonsepkan masakan ala Thailand. Restoran ini telah beroperasi selama 7 tahun bermula pada tahun 2017. Restoran beliau bertempat di Jalan Tuan Guru Nik Abdul Aziz, 15150, Bandar Kota Bharu, Kelantan. Restoran Baan Suwarin Jinda ini menarik perhatian ramai dengan masakan pertamanya iaitu ‘daging harimau menangis’ dan masakan asli Thailand lain yang memukau seperti tomyam, somtam dan pulut mangga. Namun begitu, kata Suwarin, restoran beliau sering menjadi tumpuan pelanggan yang mencari makanan Thailand yang berkualiti dengan cita rasa asli. Restoran tersebut juga mencerminkan suasana Thailand yang santai dan mesra. Tujuan kajian ini dilakukan adalah untuk mengetahui lebih lanjut mengenai cabaran dan strategi yang dihadapi oleh beliau. Puan Suwarin Jinda Binti. Abdullah telah melalui pelbagai ujian dan cabaran sepanjang mengusahakan Restoran Baan Suwarin Jinda. Kisah hidup dan perjalanan kerjaya beliau merupakan sumber inspirasi yang dapat memberi motivasi kepada semua orang.
Metadata
Item Type: | Oral History |
---|---|
Creators: | Creators Email / ID Num. Abdullah Sani, Ayu Fadhleen 2022664194 Mohd Faudzi, Nur A’in 2022859262 |
Contributors: | Contribution Name Email / ID Num. Advisor Abdullah, Nurulannisa UNSPECIFIED Interviewee Abdullah, Suwarin Jinda UNSPECIFIED |
Subjects: | D History General and Old World > D History (General) > Methodology. Relation to other sciences > Oral history H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > Small business. Medium-sized business > Malaysia > Kelantan (Malaysia) H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > Food industry and trade. Halal food industry. Certification > Malaysia T Technology > TX Home economics > Food service > Malaysia |
Divisions: | Universiti Teknologi MARA, Kelantan > Machang Campus > Faculty of Information Management |
Keywords: | Restoran Baan Suwarin Jinda, Thailand, masakan, makanan, pelanggan |
Date: | 2025 |
URI: | https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/112415 |