Abstract
Temubual ini adalah antara kami dengan Chef Dato Hj. Ismail bin Ahmad yang merupakan seorang Duta Makanan dan Selebriti Chef Malaysia. Wawancara ini dijalankan di restoran beliau yang beralamat di Restoran Rebung Chef Ismail, Bangsar, Kuala Lumpur. Sesi wawancara bersama Chef Dato Hj. Ismail bin Ahmad ini telah dijalankan pada hari Isnin, 14 April 2014 pada jam 4.00 petang. Temubual ini berkisar tentang latar belakang Chef Dato HJ. Ismail bin Ahmad dan pengalaman beliau dalam aktiviti masakan. Selain itu, pelbagai pengalaman yang diperolehi oleh beliau ketika melibatkan diri dalam bidang Selebriti Chef Malaysia. Ketika temuramah ini berlangsung, kami dapat mengetahui serba sedikit tentang perkembangan beliau dalam bidang masakan dari semasa ke semasa. Di samping itu juga temuramah ini dapat memberi serba sedikit gambaran tentang kerjaya seorang chef yang tidak putus asa untuk menyediakan masakan tradisional Malaysia yang terbaik untuk diperkenalkan. Kami juga dapat maklumat tambahan mengenai penubuhan restoran beliau dan perancangan masa hadapan beliau dalam memperkenalkan masakan tradisional Malaysia.
Metadata
Item Type: | Oral History |
---|---|
Creators: | Creators Email / ID Num. Abdul Rahman, Muhammad Husaini 2011191831 Razali, Mohd Firdaus 2012765405 |
Contributors: | Contribution Name Email / ID Num. Interviewee Ahmad, Ismail UNSPECIFIED Advisor Chik, Nor Kamariah UNSPECIFIED |
Subjects: | D History General and Old World > D History (General) > Methodology. Relation to other sciences > Oral history H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > Food industry and trade. Halal food industry. Certification T Technology > TX Home economics > Cooking, Malay |
Divisions: | Universiti Teknologi MARA, Kelantan > Machang Campus > Faculty of Information Management |
Programme: | Master of Accountancy |
Keywords: | Chef Dato Hj. Ismail bin Ahmad, Restoran Rebung Chef Ismail, selebriti chef Malaysia |
Date: | 2014 |
URI: | https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/95968 |