Abstract
Artikel ini adalah berdasarkan dokumentasi secara lisan yang menyingkap tentang makanan serunding sebagai makanan warisan di Kampung Laut, Tumpat Kelantan. Serunding menjadi pilihan masyarakat terutama menjelang hari perayaan seperti Hari Raya Aidilfitri, Hari Raya Cina dan Hari Deepavali. Artikel ini menggunakan modus operandi sesi temubual bersama tokoh perniagaan serunding yang termasyhur di Kampung Laut, Tumpat Kelantan iaitu Encik Mohd Farhan Bin Ramli. Artikel ini menceritakan secara lebih terperinci mengenai asal usul makanan serunding, sumbangan serta pengalaman beliau dalam bidang pemprosesan serunding sehingga serunding berada di pasaran seluruh Malaysia malah dijadikan sebagai makanan warisan di Negeri Kelantan sehingga hari ini. Di dalam artikel ini turut mengulas tentang cara dan juga teknik memproses serunding dengan betul dan kajian tentang bahan-bahan pembuatan serunding.
Metadata
Item Type: | Article |
---|---|
Creators: | Creators Email / ID Num. Mohd Zaidi, Nur Farhah Amalia Atif UNSPECIFIED Wan Ismail, Wan Nur Eisya Nadia UNSPECIFIED Hussin, Nurussobah UNSPECIFIED Che Daud, Suriana UNSPECIFIED |
Subjects: | T Technology > TX Home economics > Nutrition. Foods and food supply > Gastronomy, pleasures of the table, dining, etc. |
Divisions: | Universiti Teknologi MARA, Selangor > Puncak Perdana Campus > Faculty of Information Management |
Journal or Publication Title: | Jurnal Sejarah Lisan Malaysia (JSLIM) |
UiTM Journal Collections: | Others > Jurnal Sejarah Lisan Malaysia (JSLIM) |
ISSN: | 2600-7088 |
Volume: | 5 |
Number: | 1 |
Page Range: | pp. 175-199 |
Keywords: | Serunding, Kampung Laut, Kelantan, Makanan Warisan, Keunikan. |
Date: | April 2021 |
URI: | https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/92161 |