Halalkah cuka alami yang anda makan? / Nadya Hajar and Nurul Azlin Tokiman

Hajar, Nadya and Tokiman, Nurul Azlin (2019) Halalkah cuka alami yang anda makan? / Nadya Hajar and Nurul Azlin Tokiman. Bulletin. UiTM Cawangan Negeri Sembilan Kampus Seremban.

Abstract

Terdapat dua jenis cuka yang boleh didapati di pasaran Malaysia iaitu cuka sintetik dan cuka alami (dihasilkan melalui proses penapaian). Antara cuka yang melalui proses penapaian contohnya ada- lah cuka epal, cuka nipah, cuka nenas dan cuka kurma. Cuka selalunya digunakan sama ada untuk tujuan masakan atau kesihatan. Dalam masakan, ianya digunakan secara meluas dalam penghasilan jeruk. mayonis, pencicah salad, sos, minuman dan sebagai penambah perasa makanan. Cuka alami didetinasikan sebagai cecair yang boleh diminum hasil daripada proses penapaian kanji yang terdapat pada tumbuh-tumbuhan.

Metadata

Item Type: Monograph (Bulletin)
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Hajar, Nadya
UNSPECIFIED
Tokiman, Nurul Azlin
UNSPECIFIED
Subjects: B Philosophy. Psychology. Religion > BP Islam. Bahaism. Theosophy, etc > Islam > Islamic ethics
B Philosophy. Psychology. Religion > BP Islam. Bahaism. Theosophy, etc > Islam > Islam and culture
B Philosophy. Psychology. Religion > BP Islam. Bahaism. Theosophy, etc > Islam > Halal food
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan
ISSN: 2600-8289
Keywords: Cuka, Makan, proses penapaian
Date: 2019
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/58278
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of 58278.pdf] Text
58278.pdf

Download (2MB)

ID Number

58278

Indexing

Statistic

Statistic details