Hajar, Nadya and Tokiman, Nurul Azlin
(2019)
Halalkah cuka alami yang anda makan? / Nadya Hajar and Nurul Azlin Tokiman.
Bulletin.
UiTM Cawangan Negeri Sembilan Kampus Seremban.
Abstract
Terdapat dua jenis cuka yang boleh didapati di pasaran Malaysia iaitu cuka sintetik dan cuka alami (dihasilkan melalui proses penapaian). Antara cuka yang melalui proses penapaian contohnya ada- lah cuka epal, cuka nipah, cuka nenas dan cuka kurma. Cuka selalunya digunakan sama ada untuk tujuan masakan atau kesihatan. Dalam masakan, ianya digunakan secara meluas dalam penghasilan jeruk. mayonis, pencicah salad, sos, minuman dan sebagai penambah perasa makanan. Cuka alami didetinasikan sebagai cecair yang boleh diminum hasil daripada proses penapaian kanji yang terdapat pada tumbuh-tumbuhan.
Metadata
Item Type: | Monograph (Bulletin) |
---|---|
Creators: | Creators Email / ID Num. Hajar, Nadya UNSPECIFIED Tokiman, Nurul Azlin UNSPECIFIED |
Subjects: | B Philosophy. Psychology. Religion > BP Islam. Bahaism. Theosophy, etc > Islam > Islamic ethics B Philosophy. Psychology. Religion > BP Islam. Bahaism. Theosophy, etc > Islam > Islam and culture B Philosophy. Psychology. Religion > BP Islam. Bahaism. Theosophy, etc > Islam > Halal food |
Divisions: | Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan |
ISSN: | 2600-8289 |
Keywords: | Cuka, Makan, proses penapaian |
Date: | 2019 |
URI: | https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/58278 |