Kajian awal: Kesediaan kakitangan UiTM Kampus Jengka terhadap cadangan penempatan semula fakulti pengurusan perniagaan dan fakulti sains komputer dan matematik di UiTM Kampus Raub / Azniza Ahmad Zaini …[et al.]

Ahmad Zaini, Azniza and Hazudin, Siti Fahazarina and Joseph, Caroline and Dali, Fadli and Yunus, Harlina and Solat, Naliza and Abd Aziz, Nurul Nadia and M. Yacob, Noor Hasimah and Wail, Nik Azma and Razak, Mohd Rizal and Abdul Latiff, Mohd Zaki and Sayd Idris, Syed Iskandar Zulkarnain and Abu Bakar, Sulaila and Said, Abd Razak (2012) Kajian awal: Kesediaan kakitangan UiTM Kampus Jengka terhadap cadangan penempatan semula fakulti pengurusan perniagaan dan fakulti sains komputer dan matematik di UiTM Kampus Raub / Azniza Ahmad Zaini …[et al.]. In: PROSIDING KONAKA 2012, 5 - 6 November 2012, Gambang Resort, Kuantan, Pahang.

Abstract

Sebagai memenuhi matlamat memajukan dan membangunkan komuniti setempat, Universiti Teknologi MARA Pahang bakal membuka sebuah kampus baru di bandar Raub, Pahang. Isu cadangan penempatan semula kakitangan bukan akademik dan akademik terutamanya dari Fakulti Pengurusan Perniagaan dan Fakulti Sains Komputer dan Matematik telah memberikan sedikit kejutan di kalangan warga UiTM Pahang Kampus Jengka. Lantaran itu, satu kajian awal telah dijalankan bagi memberikan input berguna supaya satu keputusan yang wajar dapat dibuat berkaitan dengan kesediaan kakitangan UiTM Pahang yang telah berkhidmat di Kampus Jengka untuk berpindah ke kampus baru UiTM Pahang di Raub pada tahun 2015 nanti. Kesediaan kakitangan UiTM terhadap cadangan penempatan semula Fakulti Pengurusan Perniagaan dan Fakulti Sains Komputer dan Matematik di UiTM Kampus Raub telah dikaji. Selain itu, faktor-faktor yang yang mempengaruhi kesediaan kakitangan UiTM Kampus Jengka untuk berpindah ke UiTM Kampus Raub juga dikenalpasti. Borang soalselidik telah diedarkan secara rawak kepada 48 orang responden yang terdiri daripada 20 orang staf akademik dan 28 orang staf bukan akademik. Kajian ini menggunakan perisian Statistical Package for Social Science (SPSS) versi ke-20 bagi mendapatkan keputusan statistik diskriptif bagi sampel data tersebut. Hasil kajian menunjukkan majoriti kakitangan tidak bersedia untuk berpindah ke UiTM Kampus Raub pada tahun 2015 nanti dan antara faktor-faktor yang mempengaruhi keputusan tersebut adalah (i)telah mempunyai aset di Jengka dan (ii)tidak mahu pendidikan anak-anak terjejas sekiranya perpindahan tersebut berlaku. Justeru itu, adalah diharapkan semoga satu keputusan yang wajar dapat dilakukan oleh pihak pengurusan tertinggi UiTM untuk mengkaji kesan-kesan yang bakal mempengaruhi masa depan setiap kakitangan yang terlibat dengan perpindahan tersebut.

Metadata

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Ahmad Zaini, Azniza
nizazaini@pahang.uitm.edu.my
Hazudin, Siti Fahazarina
sfahazarina@pahang.uitm.edu.my
Joseph, Caroline
carolinej@pahang.uitm.edu.my
Dali, Fadli
fadli@pahang.uitm.edu.my
Yunus, Harlina
jalisma05@pahang.uitm.edu.my
Solat, Naliza
nalizas@pahang.uitm.edu.my
Abd Aziz, Nurul Nadia
nurul_nadia@pahang.uitm.edu.my
M. Yacob, Noor Hasimah
noorhasimah@pahang.uitm.edu.my
Wail, Nik Azma
nikazma@pahang.uitm.edu.my
Razak, Mohd Rizal
dragon_admire007@pahang.uitm.edu.my
Abdul Latiff, Mohd Zaki
mohdzaki@pahang.uitm.edu.my
Sayd Idris, Syed Iskandar Zulkarnain
syed@pahang.uitm.edu.my
Abu Bakar, Sulaila
sulaila@p ahang.uitm.edu.my
Said, Abd Razak
abdul_razak@pahang.uitm.edu.my
Subjects: H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > Labor. Work. Working class > Labor. Work environment
H Social Sciences > HM Sociology > Social psychology
H Social Sciences > HM Sociology > Public opinion
L Education > LB Theory and practice of education > Higher Education
L Education > LB Theory and practice of education > Higher Education > Malaysia
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Pahang > Jengka Campus
Event Title: PROSIDING KONAKA 2012
Event Dates: 5 - 6 November 2012
Page Range: pp. 374-384
Keywords: Kesediaan, Kakitangan, Penempatan semula, UiTM Kampus Raub
Date: 2012
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/50220
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of 50220.PDF] Text
50220.PDF

Download (5MB)

ID Number

50220

Indexing

Statistic

Statistic details