Kajian awal penerapan kosep halalan tayibban dalam industri makanan mengikut perspektif syariah / Nur Aifa Ayuni Lokman … [et al.]

Lokman, Nur Aifa Ayuni and Khalid, Nuraisyah and Zafridin, Nur Zufirah and Mohd Sukri, Nur Syamila and Othman, Nurul Husna and Othman, Azhana (2025) Kajian awal penerapan kosep halalan tayibban dalam industri makanan mengikut perspektif syariah / Nur Aifa Ayuni Lokman … [et al.]. Journal of Islamic Philanthropy & Social Finance (JIPSF), 7 (1). pp. 26-40. ISSN 2590-3942

Abstract

Isu kehalalan sesuatu produk adalah salah satu perkara yang sangat perlu dititikberatkan bagi seluruh umat Islam khususnya dalam industri makanan. Pada zaman kini, terdapat banyak premis makanan yang menggunakan bahan-bahan yang halal tetapi tidak mempunyai sijil halal JAKIM. Selain itu, terdapat premis makanan menggunakan bahan-bahan seperti gelatin, enzim, atau emulsifier, yang mungkin berasal dari sumber yang tidak diketahui dan tanpa kejelasan status halal. Hal ini telah menimbulkan kecurigaan yang seterusnya membawa kepada pertikaian dari pelbagai pihak tentang kehalalan sesuatu produk makanan tersebut. Sehubungan dengan itu, kajian ini bertujuan untuk membahas dengan lebih terperinci tentang kehalalan suatu produk makanan di restoran yang tidak mempunyai sijil halal tetapi menggunakan sumber makanan mengikut syariat yang telah ditetapkan berdasarkan perspektif Al-Quran dan hadis, pandangan ulama’, perundangan halal negara dan hukum Islam. Sorotan kajian digunakan bagi mendapatkan maklumat kajian. Hasil kajian mendapati pengguna muslim boleh memilih restoran yang tidak mempunyai sijil halal JAKIM tapi ianya memerlukan perhatian yang teliti untuk memastikan makanan yang dimasak memenuhi piawaian tayyiban dan halal.

Metadata

Item Type: Article
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Lokman, Nur Aifa Ayuni
2023382831@student.uitm.edu.my
Khalid, Nuraisyah
2023388211@student.uitm.edu.my
Zafridin, Nur Zufirah
2023389671@student.uitm.edu.my
Mohd Sukri, Nur Syamila
2023513921@student.uitm.edu.my
Othman, Nurul Husna
2023387693@student.uitm.edu.my
Othman, Azhana
azhana395@uitm.edu.my
Subjects: B Philosophy. Psychology. Religion > BP Islam. Bahaism. Theosophy, etc > Islam > Halal food
H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > Food industry and trade. Halal food industry. Certification
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Melaka > Alor Gajah Campus > Academy of Contemporary Islamic Studies (ACIS)
Journal or Publication Title: Journal of Islamic Philanthropy & Social Finance (JIPSF)
ISSN: 2590-3942
Volume: 7
Number: 1
Page Range: pp. 26-40
Keywords: Halalan Tayibban; Persijilan Halal JAKIM; Premis Makanan; Produk Makanan Halal
Date: March 2025
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/114628
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of 114628.pdf] Text
114628.pdf

Download (658kB)

ID Number

114628

Indexing

Statistic

Statistic details