Ibadah solat pelajar UiTM Kota Samarahan: keselarian antara kefahaman dan amalan / Rohaya Sulaiman, Nadiyah Hashim and Sharifah Anom Omar

Sulaiman, Rohaya and Hashim, Nadiyah and Omar, Sharifah Anom (2010) Ibadah solat pelajar UiTM Kota Samarahan: keselarian antara kefahaman dan amalan / Rohaya Sulaiman, Nadiyah Hashim and Sharifah Anom Omar. [Research Reports] (Unpublished)

Abstract

Kajian ini membincangkan tentang keselarian antara kefahaman dan amalan ibadah solat pelajar-pelajar UiTM Kota Samarahan, Sarawak. Kajian ini dilaksanakan bagi mengukur tahap kefahaman pelajar terhadap falsafah solat yang seberiar dan menilai kesahan amalan solat mereka. Kajian terdahulu menunjukkan bahawa sebanyak 80% (berjumlah 116 pelajar) mengakui bahawa mereka tidak melaksanakan solat lima waktu secara sempurna sehari semalam. Perkara ini perlu dipandang serius memandangkan solat lima waktu merupakan satu ibadat yang sangat dititikberatkan dalam Islam. Untuk mengukur keselarian antara kefahaman dan amalan pelajar terhadap ibadat solat, maka seramai 515 pelajar telah dipilih sebagai responden. Data yang diperolehi dari soal selidik telah dianalisis melalui perisian 'Statistical Package of the Social Sciences' (SPSS). Hasilnya, dari sudut kefahaman solat dapat disimpulkan bahawa pelajar memahami falsafah solat secara menyeluruh. Walaubagaimanapun, terdapat segelintir di antara mereka keliru mengenai perkara yang membatalkan atau yang menjadi kewajipan dalam solat. Manakala dari sudut amali, pelajar tidak melaksanakan solat dengan cara yang sebenamya. Kajian ini juga mencadangkan satu modul amali solat yang lebih menarik dilaksanakan bagi meningkatkan tahap kefahaman dan amalan solat pelajar. Pihak pengurusan asrama juga perlu mewajibkan solat berjemaah di kalangan pelajar di hostel. Selain itu, pemantauan berkala perlu dilakukan dengan kerap terhadap pelajar oleh pihakpihak yang bertanggungjawab.

Metadata

Item Type: Research Reports
Creators:
CreatorsID Num. / Email
Sulaiman, RohayaUNSPECIFIED
Hashim, NadiyahUNSPECIFIED
Omar, Sharifah AnomUNSPECIFIED
Subjects: B Philosophy. Psychology. Religion > BP Islam. Bahaism. Theosophy, etc > Islam > The practice of Islam
B Philosophy. Psychology. Religion > BP Islam. Bahaism. Theosophy, etc > Islam > Study and teaching. Research
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Shah Alam > Research Management Centre (RMC)
Item ID: 21011
Uncontrolled Keywords: Ibadah solat; kefahaman; amalan
URI: http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/21011

Download

[img]
Preview
Text
LP_ROHAYA SULAIMAN RMI 10_5.pdf

Download (115kB) | Preview

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year