Transkrip wawancara bersama Puan Sarinah Binti Ismail / Nur Syafiqah Syazawani Mohd Yusoff and Izzati Farahin Mohamad Nadzri

Mohd Yusoff, Nur Syafiqah Syazawani and Mohamad Nadzri, Izzati Farahin (2018) Transkrip wawancara bersama Puan Sarinah Binti Ismail / Nur Syafiqah Syazawani Mohd Yusoff and Izzati Farahin Mohamad Nadzri. [Oral History] (Submitted)

Abstract

Kuih Akok merupakan sejenis kuih tradisional yang terkenal di Malaysia, terutama di bahagian Pantai Timur iaitu di Kelantan dan Terengganu. Terdapat banyak jenis kuih Akok di Malaysia seperti Akok Nisan, Akok Daun Pandan, Akok Berlauk, Akok Kemboja atau Akok Bunga dan Akok Pisang. Akok biasanya dibuat berbentuk bujur dan ianya mengikut acuan buah ulu. Kuih Akok mempunyai rasa yang manis dan teksturnya juga lembut. Akok diperbuat daripada campuran telur, tepung gandum, santan dan gula. Cara pembuatan dan pembakaran kuih Akok merupakan faktor yang membuatkan kuih tersebut mempunyai rasa yang sedap. Kuih Akok ini biasanya mendapat sambutan terutamanya ketika umat Islam mengerjakan puasa di bulan Ramadan.

Metadata

Item Type: Oral History
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Mohd Yusoff, Nur Syafiqah Syazawani
2009130719
Mohamad Nadzri, Izzati Farahin
2016673986
Contributors:
Contribution
Name
Email / ID Num.
Advisor
Abdullah, Nurulannisa
UNSPECIFIED
Interviewee
Ismail, Sarinah
UNSPECIFIED
Subjects: D History General and Old World > D History (General) > Methodology. Relation to other sciences > Oral history
L Education > LC Special aspects of education > Social aspects of education
T Technology > TX Home economics > Cooking, Malay
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Kelantan > Machang Campus > Faculty of Information Management
Keywords: kuih tradisional, akok, ramadan
Date: 2018
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/80589
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of 80589.pdf] Text
80589.pdf

Download (1MB)

ID Number

80589

Indexing

Statistic

Statistic details