Mohd Yusoff, Nur Syafiqah Syazawani and Mohamad Nadzri, Izzati Farahin
(2018)
Transkrip wawancara bersama Puan Sarinah Binti Ismail / Nur Syafiqah Syazawani Mohd Yusoff and Izzati Farahin Mohamad Nadzri.
[Oral History]
(Submitted)
Abstract
Kuih Akok merupakan sejenis kuih tradisional yang terkenal di Malaysia, terutama di bahagian Pantai Timur iaitu di Kelantan dan Terengganu. Terdapat banyak jenis kuih Akok di Malaysia seperti Akok Nisan, Akok Daun Pandan, Akok Berlauk, Akok Kemboja atau Akok Bunga dan Akok Pisang. Akok biasanya dibuat berbentuk bujur dan ianya mengikut acuan buah ulu. Kuih Akok mempunyai rasa yang manis dan teksturnya juga lembut. Akok diperbuat daripada campuran telur, tepung gandum, santan dan gula. Cara pembuatan dan pembakaran kuih Akok merupakan faktor yang membuatkan kuih tersebut mempunyai rasa yang sedap. Kuih Akok ini biasanya mendapat sambutan terutamanya ketika umat Islam mengerjakan puasa di bulan Ramadan.
Metadata
Item Type: | Oral History |
---|---|
Creators: | Creators Email / ID Num. Mohd Yusoff, Nur Syafiqah Syazawani 2009130719 Mohamad Nadzri, Izzati Farahin 2016673986 |
Contributors: | Contribution Name Email / ID Num. Advisor Abdullah, Nurulannisa UNSPECIFIED Interviewee Ismail, Sarinah UNSPECIFIED |
Subjects: | D History General and Old World > D History (General) > Methodology. Relation to other sciences > Oral history L Education > LC Special aspects of education > Social aspects of education T Technology > TX Home economics > Cooking, Malay |
Divisions: | Universiti Teknologi MARA, Kelantan > Machang Campus > Faculty of Information Management |
Keywords: | kuih tradisional, akok, ramadan |
Date: | 2018 |
URI: | https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/80589 |