Abstract
Keropok lekor merupakan keistimewaan Negeri Terengganu. Disetiap pelusuk Terengganu pasti akan ada gerai jualan keropok lekor. Artikel ini berkisahkan tentang kejayaan seorang tokoh keusahawanan yang menjadikan keropok lekor sebagai sumber pendapatan serta kejayaan beliau. Pelbagai kisah peribadi dikongsikan agar dapat menjadi pengajaran kepada sesiapa yang mahu menceburi bidang perniagaan yang semakin sukar. Bidang keusahawanan merupakan salah satu punca rezeki yang luas. Menceburi bidang keusahawanan dapat menjamin masa hadapan akan tetapi, ia tidak akan lari daripada cabaran yang perlu ditempuh. Bagi mendapatkan jawapan berkenaan bidang keusahawanan, satu temubual telah dijalankan bersama Puan Dasimah Mohd Dagang. Beliau merupakan pengasas untuk Dynar Lekor yang merupakan salah satu syarikat awal di Terengganu yang berasaskan keropok ikan.
Metadata
Item Type: | Monograph (Oral History Report) |
---|---|
Creators: | Creators Email / ID Num. Nizam, Mohamad Farhan 2020979201 Muhammad Razali, Mohamad Safwan 2020985485 |
Contributors: | Contribution Name Email / ID Num. Advisor Abdullah, Nurulannisah UNSPECIFIED Interviewee Mohd Dagang, Dasimah UNSPECIFIED |
Subjects: | D History General and Old World > D History (General) > Methodology. Relation to other sciences > Oral history H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > Small business. Medium-sized business > Malaysia > Terengganu (Malaysia) H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > Food industry and trade. Halal food industry. Certification L Education > LC Special aspects of education > Social aspects of education |
Divisions: | Universiti Teknologi MARA, Kelantan > Machang Campus > Faculty of Information Management |
Keywords: | Keropok Lekor, Dynar Lekor, Perniagaan, Keusahawanan, Terengganu and wawancara |
Date: | 2021 |
URI: | https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/80575 |