Instrumen glosari sebagai kaedah penambahbaikan dalam pembelajaran pemikiran dan tamadun Islam di kalangan pelajar semester 2 UiTM Kelantan / Nor Asmira Jusoh … [et al.]

Jusoh, Nor Asmira and Awang@Ab. Rahman, Nurul Hidayah and Noor Zainan, Nurul Izzah and Mustafa@Busu, Zanirah and Tasir, Siti Fatimah (2018) Instrumen glosari sebagai kaedah penambahbaikan dalam pembelajaran pemikiran dan tamadun Islam di kalangan pelajar semester 2 UiTM Kelantan / Nor Asmira Jusoh … [et al.]. [Research Reports] (Submitted)

Abstract

Penggunaan glosari masih belum tular dikalangan pelajar sebagai alat bantuan kepada mereka untuk menguasai pembelajaran yang perlu kepada kefahaman serta ingatan yang kuat. Oleh itu, kajian ini membincangkan tentang glosari dan kepentingannya dalam pengajaran dan pembelajaran kursus Pemikiran dan Tamadun Islam. Glosari bermaksud senarai istilah beserta takrifnya yang disusun menurut abjad khusus bagi sesuatu bidang pengetahuan. Pemikiran dan Tamadun Islam (CTU151) merupakan kursus wajib yang diambil oleh semua pelajar yang mengikuti program Diploma Bahagian 2 di UiTM. Kursus ini menjelaskan konsep tamadun Islam dan sumbangannya kepada peradaban dunia, Islam di Alam Melayu, sistem kekeluargaan, kemasyarakatan dan kenegaraan Islam seterusnya cabaran yang dihadapi oleh dunia Islam hari ini. Matlamat dan hasil pembelajaran kursus ini, diharapkan pelajar dapat memahami dan menerangkan bagaimana sumbangan tamadun terdahulu untuk pembangunan dan kemajuan dunia pada masa kini. Kajian ini di fokuskan dalam waktu pengajaran dan pembelajaran. Tujuan kajian ini dijalankan untuk memperkenalkan dan mengaplikasi penggunaan glosari dalam pembelajaran CTU 151 serta dapat membantu pelajar dalam menguasai kursus tersebut. Hasil penggunaan glosari dapat membantu pelajar memahami dan menerangkan dengan jelas mengenai kursus CTU151 disamping memberi kejayaan dalam pembelajaran.

Metadata

Item Type: Research Reports
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Jusoh, Nor Asmira
norasmira@uitm.edu.my
Awang@Ab. Rahman, Nurul Hidayah
nurul659@uitm.edu.my
Noor Zainan, Nurul Izzah
nurulizzah@uitm.edu.my
Mustafa@Busu, Zanirah
zanir126@uitm.edu.my
Tasir, Siti Fatimah
fatim03@uitm.edu.my
Contributors:
Contribution
Name
Email / ID Num.
UNSPECIFIED
UiTM, Research Management Centre (RMC)
UNSPECIFIED
Subjects: B Philosophy. Psychology. Religion > BP Islam. Bahaism. Theosophy, etc > Islam > General works on Islam
B Philosophy. Psychology. Religion > BP Islam. Bahaism. Theosophy, etc > Islam > The practice of Islam
B Philosophy. Psychology. Religion > BP Islam. Bahaism. Theosophy, etc > Islam > Study and teaching. Research
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Kelantan > Machang Campus > Academy of Contemporary Islamic Studies (ACIS)
Keywords: Tamadun Islam, instrumen glosari & pembelajaran
Date: 2018
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/70351
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of 70351.pdf] Text
70351.pdf

Download (321kB)

Digital Copy

Digital (fulltext) is available at:

Physical Copy

Physical status and holdings:
Item Status:
On Shelf

ID Number

70351

Indexing

Statistic

Statistic details