Sejauh manakah keberkesanan teknik canting dan ICATS dalam penghasilan batik lukis / Arsad Ibrahim

Ibrahim, Arsad (2001) Sejauh manakah keberkesanan teknik canting dan ICATS dalam penghasilan batik lukis / Arsad Ibrahim. Degree thesis, Universiti Teknologi MARA, Kelantan.

Abstract

Kajian mengenai teknik yang digunakan dalam batik lukis adalah bertujuan untuk mendedahkan tentang teknik yang berlainan iaitu kaedah canting dan mesin ICATS. Kedua-dua teknik ini amatlah berbeza kerana teknik canting pada keseluruhannya dilakukan secara manual, manakala teknik ICATS pula adala bercirikan teknologi moden iaitu penggunaan mesin dan komputer.
Dalam kajian ini pengkaji dapat mengetahui dengan lebih terperinci tentang pelbagai aspek termasuklah latar belakang, kelemahan, kelebihan, kepentingan dan sebagainya. Untuk mendapatkan maklumat bagi kajian ini, pelbagai usaha telah dilakukan seperti kajiselidik di perpustakaan, membuat temuramah, melayari internet, buku-buku dan apa saja yang berkaitan. Daripada maklumat tersebut, maka terdapat pelbagai persoalan yang timbul dan ianya dapat dijadikan garis panduan pada semua pihak.
Setelah kajian dijalankan secara mendalam, didapati bahawa teknik canting masih lagi mendapat tempat di kalangan pengusaha batik. Ini mungkin disebabkan beberapa faktor seperti dari segi mutu produk dan ianya lebih ekonomi. Begitu juga dengan responden daripada kebanyakkan pengguna batik iaitu orang ramai. Namun begitu, ini tidak bermakna teknik ICATS mempunyai banyak kelemahan atau ianya tidak mendapat tempat di dalam industri batik lukis. Jika dinilai dari segi pengeluaran, mesin tersebut.

Metadata

Item Type: Thesis (Degree)
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Ibrahim, Arsad
97345277
Contributors:
Contribution
Name
Email / ID Num.
Thesis advisor
Sakijan, Danuri
UNSPECIFIED
Subjects: N Fine Arts > ND Painting > Technique and materials
T Technology > TT Handicrafts Arts and crafts > Home arts. Homecrafts. > Textile arts and crafts
T Technology > TT Handicrafts Arts and crafts > Home arts. Homecrafts. > Textile arts and crafts > Textile decoration. Textile painting
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Kelantan > Machang Campus > Faculty of Art and Design
Programme: Ijazah Sarjana Muda Senilukis dan Senireka (Tekstil)
Keywords: Batik lukis, ICAIS, kaedah canting, produk, ekonomi
Date: 2001
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/66614
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of 66614.pdf] Text
66614.pdf

Download (804kB)

Digital Copy

Digital (fulltext) is available at:

Physical Copy

Physical status and holdings:
Item Status:
On Shelf

ID Number

66614

Indexing

Statistic

Statistic details