Langkah pemilihan produk makanan yang mempunyai logo halal sahih / Nurul Atikah Poniran

Poniran, Nurul Atikah (2020) Langkah pemilihan produk makanan yang mempunyai logo halal sahih / Nurul Atikah Poniran. Bulletin. UiTM Cawangan Negeri Sembilan.

Abstract

Pemilihan produk yang mempunyai logo halal merupakan satu perkara penting dalam kalangan masyarakat. Logo ini merupakan satu sistem yang menentukan bahawa sesuatu makanan itu adalah halal. Dari sudut industri, logo halal merupakan satu mekanisme supaya masyarakat atau-pun pengguna memilih produk yang dikeluarkan oleh industri sekaligus meningkatkan peratus keuntungan syarikat. Kewujudan logo halal merupakan lambang positit penentuan halal di Malaysia meningkat dari tahun ke tahun. Namun, pengetahuan segelintir masyarakat dan pengguna masih di tahap rendah, hal ini berlaku kerana terdapat beribu-ribu logo halal namun kita masih tidak mengetahui logo halal tersebut yang diiktirat ataupun palsu. Oleh itu, artikel ini akan menerangkan maksud halal, Malaysian Standard yang digunakan dan langkah pemilihan produk makanan yang mempunyai pensijilan halal. Oleh itu, artikel ini bertujuan menerangkan cara pemilihan logo halal JAKIM yang sahih bagi produk makanan.

Metadata

Item Type: Monograph (Bulletin)
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Poniran, Nurul Atikah
UNSPECIFIED
Subjects: B Philosophy. Psychology. Religion > BP Islam. Bahaism. Theosophy, etc > Islam > Islamic sociology > The practice of Islam. Islam and work
B Philosophy. Psychology. Religion > BP Islam. Bahaism. Theosophy, etc > Islam > Halal food
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan
Journal or Publication Title: Buletin ACIS
ISSN: 2600-8289
Keywords: makanan, logo halal, ACIS
Date: July 2020
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/61618
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of 61618.pdf] Text
61618.pdf

Download (2MB)

ID Number

61618

Indexing

Statistic

Statistic details