Abstract
Buah-buahan merupakan komoditi yang mudah rosak jika tidak menggunakan kaedah pengurusan pengawetan yang sempurna. Kualiti buah-buahan dinilai daripada aspek luaran seperti warna, bentuk fizikal dan kesegaran sekaligus mencerminkan ianya selamat untuk dimakan dan berpotensi untuk di jual (Barret, Beaulieu & Shewfelt, 2010; Clydesdale, 1991). Perkembangan gaya hidup masa kini yang serba pantas mencetuskan idea-idea inovasi untuk memasarkan buah-buahan segar di dalam bentuk sedia dimakan atau lebih dikenali sebagai buah- buahan potong. Ianya lebih menarik, mudah dan dapat menjimatkan masa pembeli yang berhadapan dengan masalah kesuntukan waktu. Perusahaan ini berpotensi untuk diketengahkan kerana umumnya buah-buahan segar adalah sebahagian daripada diet seimbang dan penyumbang kepada sumber karbohidrat, serat, vitamin, mineral serta polifenol (Nunes, 2015). Walaubagaimanapun, seperti yang dinyatakan tadi, jangka hayat buah-buahan tidak terlalu lama dan kaedah pengendaliannya juga memerlukan teknik yang efektif supaya peniaga tidak mengalami kerugian dan kualiti buah-buahan kekal segar dan selamat untuk dimakan.
Metadata
Item Type: | Article |
---|---|
Creators: | Creators Email / ID Num. Mohammad Patel, Iza Faradiba UNSPECIFIED Abdul Razak, Farihana UNSPECIFIED Osoman, Afidah UNSPECIFIED |
Subjects: | T Technology > TX Home economics > Food service |
Divisions: | Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan |
Journal or Publication Title: | Epitome of Nature (EON) |
ISSN: | 2773-5869 |
Keywords: | snek sihat, buah potong, nutrisi |
Date: | 1 May 2022 |
URI: | https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/60782 |