Hierarki penggunaan barang dan perkhidmatan dalam Islam / Nuruul Hidayah Mansor and Nurul Azlin Tokiman

Mansor, Nuruul Hidayah and Tokiman, Nurul Azlin (2019) Hierarki penggunaan barang dan perkhidmatan dalam Islam / Nuruul Hidayah Mansor and Nurul Azlin Tokiman. Bulletin. UiTM Cawangan Negeri Sembilan Kampus Seremban.

Abstract

Penggunaan merupakan peringkat terkahir dalam hierarki barang dan perkhidmatan selepas proses pengeluaran dan pemasaran. Dalam ekonomi Islam pengguna dan pengeluar mempunyai hubungan yang saling memerlukan walau- pun mempunyai peranan yang berbeza dari segi kegiatan ekonomi. Pengguna mempunyai berbagai kehendak untuk di- penuhi dan memenuhi kepuasan dalam sesuatu penggunaan. Penggunaan dalam Islam sesuatu yang istimewa kerana pengguna Islam ter- takluk kepada matlamat sehingga penggunaanya akan memberikan keberkatan dan kesejahteraan hidup di dunia dan akhirat. Demikian pengguna Islam akan melengkapkan rangka kerja tindakan ekonomi Islam dengan menekankan prinsip kebenaran/hak Allah, kebersihan/kesucian barang, kesederhanaan, mantaat dan kemaslahatan serta etika dalam penggunaan.

Metadata

Item Type: Monograph (Bulletin)
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Mansor, Nuruul Hidayah
UNSPECIFIED
Tokiman, Nurul Azlin
UNSPECIFIED
Subjects: B Philosophy. Psychology. Religion > B Philosophy (General) > Islamic philosophy
B Philosophy. Psychology. Religion > BJ Ethics > Individual ethics. Character. Virtue. Including practical and applied ethics, conduct of life, vices, success, ethics for children
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan
ISSN: 2600-8289
Keywords: Hierarki, Penggunaan Barang, Perkhidmatan, Islam
Date: 2019
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/58111
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of 58111.pdf] Text
58111.pdf

Download (2MB)

ID Number

58111

Indexing

Statistic

Statistic details