Abstract
Kaedah biologi molekul merupakan suatu teknik yang digunakan untuk mengesan kehadiran unsur ramuan daripada sumber haiwan yang haram dalam makanan melalui tindakbalas polimerisasi berantai. Pencampuran khinzir seperti daging, lemak, kulit, tulang dan derivatifnya digunakan secara meluas di dalam produk makanan. Kajian yang dijalankan ini adalah untuk mengenalpasti kehadiran DNA khinzir daripada air tangki, perut, kulit dan isi ikan menggunakan masa nyata tindak balas polimerisasi berantai bagi ikan patin yang diberi makan khinzir. Kajian ini menggunakan Sodium Dodecyl Sulphate (SDS) untuk mengurangkan masa pencernaan dan meningkatkan kualiti DNA yang diekstrak. Kajian terhadap lima bahagian yang berbeza mendapati perut ikan patin dan kawalan adalah positif terhadap kehadiran khinzir manakala air tangki, kulit dan isi ikan adalah negatif. Khinzir tidak lagi dikesan daripada perut dalam tempoh 24 jam pengkuarantinan ikan di dalam air bersih.
Metadata
Item Type: | Article |
---|---|
Creators: | Creators Email / ID Num. Tengku Zainal Abidin, Tengku Nor Hidayati tengkunorhidayati@gmail.com Ahmad, Hasan UNSPECIFIED Mohd-Hairul, Ab.Rahim UNSPECIFIED |
Subjects: | T Technology > TX Home economics > Hospitality industry. Hotels, clubs, restaurants, etc. Food service |
Divisions: | Universiti Teknologi MARA, Shah Alam > Academy of Contemporary Islamic Studies (ACIS) |
Journal or Publication Title: | Journal of Contempory Islamic Studies |
UiTM Journal Collections: | UiTM Journal > Journal of Contempory Islamic Studies (JCIS) |
ISSN: | 0128-0902 |
Volume: | 3 |
Number: | 1 |
Page Range: | pp. 85-98 |
Keywords: | Halal, Pangasius Sutchii, Khinzir |
Date: | 2017 |
URI: | https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/30338 |