Mesin membanting padi / Zaibri Muhamad and Nik Mohd Nirman Mansor

Muhamad, Zaibri and Mansor, Nik Mohd Nirman (1995) Mesin membanting padi / Zaibri Muhamad and Nik Mohd Nirman Mansor. [Student Project] (Unpublished)

Abstract

Dalam laporan Projek Akhir ini terdapat segala maklumat tentang projek Mesin Membanting Padi. Di mana ia dibahagiakan kepada beberapa bahagian atau tajuk yang mengandungi keterangan masing-masing. Dalam pengenalan, ia menerangkan tentang keperluan sebuah mesin untuk membantu meringankan beban para petani yang selalu memerah keringat untuk membanting padi, di samping menjimatkan masa kerja mereka. Pada bahagian yang seterusnya laporan ini menceritakan tentang rekabentuk pembuatan yang mana mengandungi syarat-syarat rekabentuk yang didalamnya mengenal keadah lama dan juga menerangkan tentang objektif Mesin Membanting Padi ini direkabentuk. Kajian tentang kehilangan hasil padi juga turut dimuatkan dalam laporan ini di samping perbincangan terhadap kacdah atau cara membanting tradisional dengan membanting menggunakan mesin. Komponen-komponen yang diperlukan dan juga bahan-bahan yang perlu dipilih untuk merekabentuk mesin tersebut juga dimasukkan ke dalam laporan ini iaitu bagi mengenalpasti bahan-bahan yang diperlukan.

Metadata

Item Type: Student Project
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Muhamad, Zaibri
UNSPECIFIED
Mansor, Nik Mohd Nirman
UNSPECIFIED
Subjects: T Technology > TJ Mechanical engineering and machinery > Machine shops and machine shop practice > Machine tools and machining
T Technology > TJ Mechanical engineering and machinery > Machine design and drawing
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Shah Alam > Faculty of Mechanical Engineering
Keywords: Mesin, Membanting, Padi
Date: 1995
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/26680
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of PPd_ZAIBRI MUHAMAD EM 95_5.pdf] Text
PPd_ZAIBRI MUHAMAD EM 95_5.pdf

Download (2MB)

Digital Copy

Digital (fulltext) is available at:

Physical Copy

Physical status and holdings:
Item Status:

ID Number

26680

Indexing

Statistic

Statistic details