Kajian mengenai penggunaan kayu di bawah Peruntukan Undang-Undang Kecil Bangunan Seragam 1984 di dalam industri perumahan di Malaysia / Md. Arif Fabillah Mohd Nor

Mohd Nor, Md. Arif Fabillah (1995) Kajian mengenai penggunaan kayu di bawah Peruntukan Undang-Undang Kecil Bangunan Seragam 1984 di dalam industri perumahan di Malaysia / Md. Arif Fabillah Mohd Nor. [Student Project] (Unpublished)

Abstract

Rumah-rumah kayu adalah merupakan salah satu kesenian Melayu. Ianya telah digunakan di dalam kehidupan sejak berkurun lamanya. Namun pembinaan rumah-rumah kayu adalah jarang didapati pada masa sekarang. Disebabkan kepentingan terhadap keselamatan, rumah-rumah kayu telah disekat terhadap pembinaaxmya. Sekatan-sekatan terhadap pembinaan rumah kayu tersebut sebenamya dinyatakan dengan jelas di bawah Undang-undang Kecil Bangunan Seragam 1984. Undang-undang Kecil ini tidak menggalakkan pembinaan rumah-rumah kayu dengan menghalang bahan-bahan yang boleh terbakar sifatnya. Walaubagaimanapun hasil daripada kemajuan teknologi dan penyelidikan yang baik ke atas bahan tersebut, ianya telah didapati sesuai untuk digunakan di dalam industri perumahan. Namun disebabkan oleh peruntukan Undang-undang tidak menggalakkan penggunaannya masih terdapat terhadap bahan ini, maka perkembangan pembinaan rumah-rumah kayu adalah telah terbantut. Oleh itu, keterangan terperinci terhadap Undang-undang Kecil Bangunan Seragam 1984 terhadap penggunaan kayu boleh didapati di dalam disertasi ini.

Metadata

Item Type: Student Project
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Mohd Nor, Md. Arif Fabillah
93689190
Contributors:
Contribution
Name
Email / ID Num.
UNSPECIFIED
Aluai, Rosnah
UNSPECIFIED
Subjects: T Technology > TH Building construction > Details in building design and construction.Including walls, roofs
T Technology > TH Building construction > Construction equipment in building
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Shah Alam > Faculty of Architecture, Planning and Surveying
Programme: Diploma Lanjutan Ukur Bangunan
Keywords: Peruntukan Undang-Undang Kecil Bangunan Seragam 1984, kayu, bahan binaan
Date: 1995
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/25355
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of 25355.pdf] Text
25355.pdf

Download (109kB)

Digital Copy

Digital (fulltext) is available at:

Physical Copy

Physical status and holdings:
Item Status:
Processing

ID Number

25355

Indexing

Statistic

Statistic details