Abstract
Cadangan membuka cawangan bam untuk produk Chocolat World Cafe di atas Lot 1, 2, 3 & 4 Waterfront Bistro, Esplanade Wing Lumut Waterfront, Lumut, Perak adaiah projek merekabentuk cafe cawangan baru. Tujuan utama projek ini adalah merekabentuk dan merancang ruang dengan lebih sistematik dan berfungsi serta dapat memenuhi kehendak dan keselesaan pelanggan. Rekabentuk baru ini juga dapat memenuhi objektif projek dimana cafe ini bukan saja mempunyai konsep yang tersendiri, malah dapat mengeluarkan produknya yang dapat memberi informasi di mana boleh menjadi saiah satu tarikan kepada pencirrta cokelat. Antara kajian yang telah diadakan sepanjang berlansungnya projek iini ialah menjalankan penyelidikan tentang jenis kedai jualan, tapak cadangan dan kawasan sekeliling, makium balas serta pendapat orang ramai tentang cadangan pembukaan kedai juaian di tapak cadangan dan aspek keuntungan kepada Ikedai jualan jika dibuka di tapak cadangan. Maklumat tentang tapak cadangan juga diambil sebagai panduan sebelum merekabentuk contohnya gambar-gambar, struktur bangunan, kapasiti dan keluasan keseluruhan tapak. Tapak cadangan bangunan yang diperkukuhkan dengan ‘framed-structure’ dimana sistem pembinaan yang digunakan pada kebanyakan bangunan masa kini. Konsep dan imej yang dicadangkan dijangkakan mampu memberi satu kesan yang baik pada kawasan pelancongan tersebut dan juga boleh menjadi salah satu tarikan utama pada pelanggan dan orang ramai yang datang.
Metadata
Item Type: | Student Project |
---|---|
Creators: | Creators Email / ID Num. Abdul Jalil, Habil UNSPECIFIED |
Subjects: | N Fine Arts > NK Decorative arts > Decoration and ornament. Design N Fine Arts > NK Decorative arts > Interior decoration. House decoration |
Divisions: | Universiti Teknologi MARA, Shah Alam > Faculty of Architecture, Planning and Surveying |
Date: | 2007 |
URI: | https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/24318 |
Download
PPd_HABIL ABDUL JALIL AP 07_5.pdf
Download (88kB)