Pendidikan islam secara informal: kajian terhadap penglibatan belia dalam aktiviti keagamaan di negeri Melaka / Tutasting @ Rawi Nordin, Hasan Bahrom dan Abdul Hadi Mohd Salleh

Nordin, Tutasting@Rawi and Bahrom, Hasan and Mohd Salleh, Abdul Hadi (2002) Pendidikan islam secara informal: kajian terhadap penglibatan belia dalam aktiviti keagamaan di negeri Melaka / Tutasting @ Rawi Nordin, Hasan Bahrom dan Abdul Hadi Mohd Salleh. [Research Reports] (Unpublished)

Download

[thumbnail of LP_TUTASTING @ RAWI BIN NORDIN M BRC 02_5.pdf] Text
LP_TUTASTING @ RAWI BIN NORDIN M BRC 02_5.pdf

Download (153kB)

Abstract

Kajian ini bertujuan untuk melihat penglibatan golongan belia dalam kegiatan keagamaan di Negeri Melaka. Seramai 367 orang belia dan 106 orang pemimpin masyarakat yang terdiri daripada Ahli Jawatankuasa Masjid, Jawatankuasa Keselamatan dan kemajuan Kampung dan Jawatankuasa Taman-Taman Perumahan telah terlibat dalam kajian ini. Kajian mendapati program yang paling menarik minat golongan belia ialah majlls membaca yasin dan tahlil. Sementara kurang diminati ialah kursus perkahwinan. Manakala dari aspek lokasi kawasan tempat tinggal bandar dan luar bandar, kajian mendapati majoriti golongan belia di bandar lebih ramai mengikuti program keagamaan berbanding mereka yang tinggal di luar bandar. Sementara dari aspek umur belia yang cenderung menghadiri kegiatan keagamaan mereka yang berumur 18 tahun hingga 25 tahun. Walaupun belia menunjukkan minat menghadiri aktiviti-aktiviti keagamaan yang dianjurkan, tetapi masih ramai di kalangan mereka tidak mengikuti kegiatan tersebut kerana kegiatan yang dianjurkan tidak menarik minat golongan belia dan kegiatan tersebut bermusim, kadang kala tidak sesuai dengan masa dan jiwa belia.

Metadata

Item Type: Research Reports
Creators:
Creators
Email
Nordin, Tutasting@Rawi
UNSPECIFIED
Bahrom, Hasan
UNSPECIFIED
Mohd Salleh, Abdul Hadi
UNSPECIFIED
Subjects: B Philosophy. Psychology. Religion > BJ Ethics > Islamic ethics
B Philosophy. Psychology. Religion > BP Islam. Bahaism. Theosophy, etc > Islam > The practice of Islam
L Education > LC Special aspects of education > Islamic education
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Melaka > Alor Gajah Campus
Item ID: 22495
Uncontrolled Keywords: Pendidikan Islam; Penglibatan belia; Aktiviti keagamaan; Melaka
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/22495

Fulltext

Fulltext is available at:
 • UNSPECIFIED
 • ID Number

  22495

  Indexing


  View in Google Scholar

  Edit Item
  Edit Item