Representasi remaja melayu di dalam masalah sosial mat rempit: kajian kes terhadap filem Remp-it arahan Ahmad Idham / Nurul Mariyah Azmi

Azmi, Nurul Mariyah (2007) Representasi remaja melayu di dalam masalah sosial mat rempit: kajian kes terhadap filem Remp-it arahan Ahmad Idham / Nurul Mariyah Azmi. [Student Project] (Unpublished)

Abstract

Kajian ini mengupas tentang isu representasi terhadap remaja Melayu dalam masalah sosial Mat Rempit di dalam filem. Kajian ini turut memperlihat kajian terhadap representasi tingkah laku dan imej remaja Melayu yang boleh ditonton sepertimana yang telah divisualkan di dalam Filem Remp-it, arahan Ahmad Idham. Tingkah laku yang dikupas adalah berkaitan dengan imej remaja Melayu secara langsung yang mana pendekatan Teori Psikoanalitik dan Teori Reprersentasi. Kedua-dua teori ini digunakan bagi membantu mencari jawapan kepada representasi Remaja Melayu dalam masalah sosial Mat Rempit. Kajian ini terbahagi kepada lima bahagian. Bahagian yang pertama adalah pengenalan kajian, bahagian kedua tinjauan literatur serta teori yang digunakan. Bahagian ketiga adalah kaedah kajian dan bahagian empat merupakan hasil kajian serta dan bab yang terakhir rumusan kajian yang akan melihat keseluruhan kajian mengenai representasi remaja Melayu di dalam isu Mat Rempit.

Metadata

Item Type: Student Project
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Azmi, Nurul Mariyah
UNSPECIFIED
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Shah Alam > Faculty of Film, Theatre and Animation
Keywords: Masalah sosial; Mat rempit; Filem Remp-it
Date: 2007
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/18661
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of PPb_NURUL MARIYAH AZMI CT 07_5.pdf] Text
PPb_NURUL MARIYAH AZMI CT 07_5.pdf

Download (0B)

Fulltext

Fulltext is available at:

ID Number

18661

Indexing

|

Statistic

Statistic details