Aplikasi subgenre dalam filem Melayu kajian kes terhadap filem mistik, I Know What U Did Last Raya dan Potret Mistik / Mohd Rizal Mohd Hamdan

Mohd Hamdan, Mohd Rizal (2006) Aplikasi subgenre dalam filem Melayu kajian kes terhadap filem mistik, I Know What U Did Last Raya dan Potret Mistik / Mohd Rizal Mohd Hamdan. [Student Project] (Unpublished)

Abstract

Penulisan ilmiah ini adalah merupakan satu kajian terhadap aplikasi subgenre di dalam filem Melayu. Kajian kes terhadap filem Mistik, I Know What U Did Last Raya dan Potret Mistik. Pengkaji telah menganalisa ketiga-tiga buah filem tersebut. Walaubagaimanapun, focus utama pengkaji adalah lebih tertumpu kepada subgenre yang diaplikasikan di dalam ketiga-tiga filem tersebut. Untuk itu, selain membuat penganalisaan dan pengamatan terhadap sumber rujukan perpustakaan dan filem itu sendiri, pengkaji juga telah mengadakan beberapa temubual bersama tiga orang panel yang dirasakan penting serta mampu untuk memberikan informasi dalam menyelenggarakan maklumat kajian ilmiah ini. Mereka ialah Dr. Abu Hassan, Prof. Madya Rosini Jonit dan Encik Hamzah Tahir. Segala hasil kajian ini diharap akan dapat membantu para pembikin filem dalam menampakkan lebih keberkesanan dalam menghasilkan karya-karya dimasa-masa akan datang.

Metadata

Item Type: Student Project
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Mohd Hamdan, Mohd Rizal
UNSPECIFIED
Subjects: A General Works > Indexes (General)
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Shah Alam > Faculty of Film, Theatre and Animation
Programme: Ijazah Sarjana Muda (KEP) Seni Layar
Keywords: Penulisan ilmiah; Aplikasi subgenre; Filem Melayu; Filem mistik
Date: 2006
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/18596
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of 18596.pdf] Text
18596.pdf

Download (96kB)

Digital Copy

Digital (fulltext) is available at:

Physical Copy

Physical status and holdings:
Item Status:
Processing

ID Number

18596

Indexing

Downloads per month over past year

Origin of downloads