Abstract
Transkrip ini mengandungi temu bual bersama Dato' Haji Ismail bin Haji Ahmad mengenai kerjaya beliau dalam bidang masakan yang telah lama beliau ceburi. Temu bual ini dijalankan di restoran Rebung milik beliau dan rakan kongsi beliau, Datuk Sheikh Muszaphar Shukor, iaitu angkasawan negara, yang bertempat di Jalan Maarof, Bangsar. Rakaman ini dijalankan pada 16 Mei 2014, bermula pada jam 3:00 petang. Beliau merupakan seorang tokoh yang begitu hebat di persada seni masakan, bukan sahaja sebagai salah seorang chef selebriti, pemilik restoran ternama, pengacara program, dan duta produk, malah pernah menjadi seorang pendidik dalam bidang masakan ini. Transkrip ini menyentuh serba sedikit latar belakang beliau, pengalaman, sumbangan, dan penglibatan beliau yang lebih mendalam, bukan sahaja melibatkan diri sendiri malah masyarakat. Selain itu, beliau bukan sahaja terkenal di dalam negeri, malah beliau turut terkenal di peringkat antarabangsa, di mana beliau berbangga membawa nama Malaysia serta masakan tradisi Malaysia di persada dunia.
Metadata
| Item Type: | Oral History |
|---|---|
| Creators: | Creators Email / ID Num. Mohamad Yusof, Ainorsyafiqah 2012953849 Mohamad Idris, Wan Nur Putri 2012550303 Mokhtar, Ezzatul Aisha 2012150015 |
| Contributors: | Contribution Name Email / ID Num. Advisor Mohd Ramsi, Mohd Faizal UNSPECIFIED |
| Subjects: | C Auxiliary Sciences of History > CT Biography D History General and Old World > D History (General) > Methodology. Relation to other sciences > Oral history T Technology > TX Home economics > Cooking, Malay |
| Divisions: | Universiti Teknologi MARA, Johor > Segamat Campus > Faculty of Information Management |
| Keywords: | Dato' Haji Ismail bin Haji Ahmad, Restoran Rebung, Chef selebriti, Masakan tradisi Malaysia, Angkasawan negara, Celebrity chef, Masakan Melayu, Chef Ismail, Pakar kulinari, Restaurateur, Sejarah makanan Malaysia, Sejarah lisan, Wawancara biografi |
| Date: | 2014 |
| URI: | https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/122647 |
