Nombu kanji

Mohd Mydin, Azlina and Kechil, Rafizah (2025) Nombu kanji. Bulletin. Unit Penerbitan e-Buletin JSKM, UiTM Cawangan Pulau Pinang.

Abstract

NOMBU KANJI ini merupakan satu juadah khas yang disediakan pada bulan Ramadhan oleh kaum India Muslim. Ianya seperti bubur lambuk tetapi mempunyai bahan penyediaan yang berbeza dengan bubur lambuk. Nombu Kanji adalah bubur berkhasiat yang dibuat menggunakan nasi mentah, dhal dimasak dengan santan hingga menjadi bubur yang licin dan diperisakan dengan rempah ratus, rasa kanjinya sangat mirip dengan biryani. Nombu Kanji ini merupakan satu hidangan yang lengkap dengan karnohidrat dan protein.

Metadata

Item Type: Monograph (Bulletin)
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Mohd Mydin, Azlina
UNSPECIFIED
Kechil, Rafizah
UNSPECIFIED
Contributors:
Contribution
Name
Email / ID Num.
Advisor
Abu Mansor, Siti Nurleena
UNSPECIFIED
Chief Editor
Othman, Jamal
UNSPECIFIED
Subjects: L Education > LG Individual institutions > Asia > Malaysia > Universiti Teknologi MARA > Pulau Pinang
L Education > LG Individual institutions > Asia > Malaysia > Universiti Teknologi MARA
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Pulau Pinang > Permatang Pauh Campus
Journal or Publication Title: e-Buletin JSKM
ISSN: 2637-0077
Keywords: Nombu kanji, Karbohidrat, Protein
Date: 2025
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/120991
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of 120991.pdf] Text
120991.pdf

Download (4MB)

ID Number

120991

Indexing

Statistic

Statistic details