Mohd Mydin, Azlina and Kechil, Rafizah
(2025)
Nombu kanji.
Bulletin.
Unit Penerbitan e-Buletin JSKM, UiTM Cawangan Pulau Pinang.
Abstract
NOMBU KANJI ini merupakan satu juadah khas yang disediakan pada bulan Ramadhan oleh kaum India Muslim. Ianya seperti bubur lambuk tetapi mempunyai bahan penyediaan yang berbeza dengan bubur lambuk. Nombu Kanji adalah bubur berkhasiat yang dibuat menggunakan nasi mentah, dhal dimasak dengan santan hingga menjadi bubur yang licin dan diperisakan dengan rempah ratus, rasa kanjinya sangat mirip dengan biryani. Nombu Kanji ini merupakan satu hidangan yang lengkap dengan karnohidrat dan protein.
Metadata
| Item Type: | Monograph (Bulletin) |
|---|---|
| Creators: | Creators Email / ID Num. Mohd Mydin, Azlina UNSPECIFIED Kechil, Rafizah UNSPECIFIED |
| Contributors: | Contribution Name Email / ID Num. Advisor Abu Mansor, Siti Nurleena UNSPECIFIED Chief Editor Othman, Jamal UNSPECIFIED |
| Subjects: | L Education > LG Individual institutions > Asia > Malaysia > Universiti Teknologi MARA > Pulau Pinang L Education > LG Individual institutions > Asia > Malaysia > Universiti Teknologi MARA |
| Divisions: | Universiti Teknologi MARA, Pulau Pinang > Permatang Pauh Campus |
| Journal or Publication Title: | e-Buletin JSKM |
| ISSN: | 2637-0077 |
| Keywords: | Nombu kanji, Karbohidrat, Protein |
| Date: | 2025 |
| URI: | https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/120991 |
