Fatigue of engineering plastics part 1 polymethylmethacrylate ( PMMA ) " / Mohd Yusof Sarji and Tg. Mohd Zainudin Tg. Hanafi

Sarji, Mohd Yusof and Tg. Hanafi, Tg. Mohd Zainudin (1990) Fatigue of engineering plastics part 1 polymethylmethacrylate ( PMMA ) " / Mohd Yusof Sarji and Tg. Mohd Zainudin Tg. Hanafi. [Student Project] (Unpublished)

Abstract

Polimer adalah merupakan sebatian kimia yang melibatkan mo1eku1-mo1eku1 raksasa dan terbina daripada ribuan atom. Methylmethacrylate disediakan dengan menggunakan "Bis-trichloroacetates" yang diambil daripada "Polyethylene oxide”. Kehadiran peralihan kuasa kompleks "SO pyridine, block system telah dibentuk bersama "methylmethacrylate" melalui peng hasilan "radicals" semasa pengacauan (stiring). Campuran "Poly (ethylene oxide)" pada kelajuan yang tinggi "graft copolymers" daripada "Poly (ethlene oxide)" bagi "Polymethylmethacrylate (PMMA) telah disediakan melalui "transes teri fication" menggunakan "potassium alkoxide" yang diambil daripada "Poly (ethylene oxide)". Penyelidikan membuktikan bahawa "grafting" diambil secara rawak. Di dalam perkembangan kejuruteraan masakini pakar— pakar pengkaji (Jepun) telah berusha sedaya upaya untuk menerapkan dan memperkembangkan penggunaan bahan plastik dalam bidang kejuruteraan . Bidang ini dipanggil sebagai kejuruteraan plastik ( engineering plastics).

Metadata

Item Type: Student Project
Creators:
CreatorsEmail / ID. Num
Sarji, Mohd YusofUNSPECIFIED
Tg. Hanafi, Tg. Mohd ZainudinUNSPECIFIED
Subjects: T Technology > TP Chemical technology > Polymers and polymer manufacture
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Shah Alam > Faculty of Mechanical Engineering
Item ID: 26470
Uncontrolled Keywords: Fatigue, Engineering, Plastics
URI: http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/26470

Download

[img] Text
PPd_MOHD YUSOF SARJI EM 90_5.pdf

Download (441kB)

Fulltext

Fulltext is available at:
UNSPECIFIED

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year