Peranan elemen psikik sebagai ciri utama dalam filem The Conjuring (2013) / Mohd Rizuan Rahim

Rahim, Mohd Rizuan (2014) Peranan elemen psikik sebagai ciri utama dalam filem The Conjuring (2013) / Mohd Rizuan Rahim. Student Project. Faculty of Film, Theatre and Animation, Puncak Perdana, Selangor. (Unpublished)

Abstract

Kajian ilmiah ini bertujuan untuk mengenalpasti kepentingan penggunaan kuasa psikik yang terdapat dalam filem The Conjuring (2013. Kajian ini juga mengambil kira kebaikan dan keburukan penggunaan kuasa psikik. Pengkaji telah mengenalpasti tiga jenis elemen psikik yang terdapat dalam filem The Conjuring (2013) dengan berfokuskan kepada watak Lorraine Warren. Kajian ini akan tertumpu kepada teori psychoanalysis yang dikemukan oleh Carl Jung mengenai minda separa sedar yang berkait rapat dengan penggunaan kuasa psikik. Kajian ini menggunakan kaedah kualitatif sebagai landasan kajian ini dengan kaedah utama yang digunakan adalah analisis teks, kajian perpustakaan dan kajian internet. Hasil kajian ini mendapati penggunaan kuasa psikik sangat berkesan untuk berkomunikasi dengan semangat.

Download

[img] Text
PPb_MOHD RIZUAN RAHIM FF 14_5.pdf

Download (279kB)

Metadata

Item Type: Monograph (Student Project)
Creators:
CreatorsID Num.
Rahim, Mohd RizuanUNSPECIFIED
Subjects: P Language and Literature > PN Literature (General) > Motion pictures > General special. Including criticism, aesthetics, etc. Film genres. Semiotics. Illusion in motion pictures
P Language and Literature > PN Literature (General) > Criticism > Reader-response criticism. Reception aesthetics
Divisions: Faculty of Film, Theatre and Animation
Item ID: 15078
Uncontrolled Keywords: Kuasa psikik; Kajian filem; filem The Conjuring (2013)
URI: http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/15078

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year