Abstract
Negeri Sarawak terkenal dengan budaya, keunikan dan keasliannya, yang menggabungkan pelbagai etnik dan warisan. Kepelbagaian ini bukan sahaja mengharumkan nama negeri Sarawak di seluruh negara tetapi juga di persada antarabangsa. Penemuan sejarah lisan dan temubual ini adalah berdasarkan sumber utama, iaitu sejarah lisan laksa Sarawak, hidangan tradisional dari Sarawak. Laksa Sarawak wajib dihidangkan setiap hari perayaan yang disambut di negeri Sarawak, berikutan ianya adalah hidangan tradisi masyarakat Sarawak. Dari temubual bersama dua tokoh terhormat dan mempunyai pelbagai pengalaman dalam pembuatan laksa Sarawak yang terkenal baik di negeri Sarawak mahupun di Semenanjung Malaysia, iaitu Puan Siti Zamila binti Sulaiman dan Puan Rahina binti Morshidi. Bagi membolehkan laksa Sarawak terus menjadi hidangan tradisi dalam masyarakat pekeliling Sarawak hari ini, adalah penting untuk memahami sejarahnya. la juga berharat untuk membincangkan kaedah pembuatan laksa Sarawak dan untuk menyelidik kesukaran atau cabaran yang dihadapi semasa proses pengeluaran laksa Sarawak.
Metadata
Item Type: | Oral History |
---|---|
Creators: | Creators Email / ID Num. Anak Lion, Allesandra Debra 2021852902 Azmi, Nur Hashimah 2021470912 |
Subjects: | D History General and Old World > D History (General) > Methodology. Relation to other sciences > Oral history |
Divisions: | Universiti Teknologi MARA, Selangor > Puncak Perdana Campus > Faculty of Information Management |
Keywords: | Laksa sarawak, tradisional, sejarah lisan, cabaran, sarawak |
Date: | 2023 |
URI: | https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/98385 |
Download
98385.m4a
Download (33MB)
98385.mp3
Download (85MB)