Abstract
Cincalok adalah makanan fermentasi yang diperbuat dari campuran udang halus (di Melaka dipanggil sebagau udang geragau yang banyak didapati di pantai Melaka), garam, beras dan gula. Ia merupakan makanan tradisional yang sudah cukup terkenal terutamanya di Melaka malah makanan ini juga telah berkembang di seluruh Malaysia. Cincalok merupakan sejenis makanan yang dihasilkan daripada udang yang diproses untuk dijadikan sebagai perisan makanan di Malaysia. Makanan ini sering dikaitkan dengan "Cincalok Melaka" dan merupakan satu tradisi bagi negeri tersebut kerana telah berkurun-kurun diusahakan dan dijual di negeri tersebut terutama di sepanjang jalan di Tengkera, Tanjung Keling dan juga gerai-gerai pelancongan yang terdapat di Bandar Melaka. Artikel ini berpaksikan kepada sumber pembacaan dan kajian penulis terhadap pembuatan cincalok serta berpandukan kepada sumber utama iaitu dokumentasi lisan. Kajian ini juga boleh dijadikan sebagai satu bahan rujukan ilmiah kepada peminat cincalok yang ingin mengenali serta mengkaji keistimewaan yang dimiliki oleh makan tradisi Melaka.
Metadata
Item Type: | Oral History |
---|---|
Creators: | Creators Email / ID Num. Muhamad Fauzi, Nur Adilah 2021393463 Abu Talib, Nurul Najihah 2021115049 |
Contributors: | Contribution Name Email / ID Num. Advisor Ahmad, Mohd Nazir UNSPECIFIED |
Subjects: | D History General and Old World > D History (General) > Methodology. Relation to other sciences > Oral history H Social Sciences > HF Commerce > Business > Success in business |
Divisions: | Universiti Teknologi MARA, Selangor > Puncak Perdana Campus > Faculty of Information Management |
Keywords: | Melaka, cincalok, fermentasi udang, makanan tradisi |
Date: | 2022 |
URI: | https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/98193 |
Download
98193.mp3
Download (34MB)
98193.mp3
Download (5MB)
98193.m4a
Download (78MB)