Roti sourdough: alternatif sihat yang lebih mesra usus / Wan Nordini Hasnor Wan Ismail, Siti Nur Fadzilah Muhsain and Nur ‘Ainun Mokhtar

Wan Ismail, Wan Nordini Hasnor and Muhsain, Siti Nur Fadzilah and Mokhtar, Nur ‘Ainun (2024) Roti sourdough: alternatif sihat yang lebih mesra usus / Wan Nordini Hasnor Wan Ismail, Siti Nur Fadzilah Muhsain and Nur ‘Ainun Mokhtar. Epitome of Nature (EON). ISSN 2773-5869

Abstract

Roti adalah makanan yang tidak asing lagi di negara kita. Pelbagai menu dan resipi berasaskan roti wujud akibat permintaan yang tinggi biar pun gandum bukanlah tanaman kontan di negara kita. Gandum mengandungi gluten. Gluten pula terdiri daripada dua protein khas iaitu glutenin dan gliadin. Kedua-dua jenis protein inilah yang membentuk gluten apabila gandum bercampur dengan air, lalu menjadikan strukturnya melekat dan bersifat kenyal. Disebabkan itu, tepung gandum adalah tepung yang paling sesuai dijadikan roti. Walau bagaimana pun, tidak semua orang dapat mencernakan unsur gluten di dalam roti secara optimum. Apabila ini berlaku, pelbagai simptom kesihatan akan muncul dan mengganggu urusan kehidupan seharian. Sebagai contoh, kembung perut, rasa sebu, loya, ruamruam gatal, cirit-birit atau pun sembelit.

Metadata

Item Type: Article
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Wan Ismail, Wan Nordini Hasnor
UNSPECIFIED
Muhsain, Siti Nur Fadzilah
UNSPECIFIED
Mokhtar, Nur ‘Ainun
UNSPECIFIED
Subjects: P Language and Literature > PN Literature (General) > Collections of general literature
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan > Kuala Pilah Campus
Journal or Publication Title: Epitome of Nature (EON)
ISSN: 2773-5869
Keywords: Kembung perut, sebu, loya, ruamruam gatal, cirit-birit, sembelit.
Date: January 2024
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/90839
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of 90839.pdf] Text
90839.pdf

Download (1MB)

ID Number

90839

Indexing

Statistic

Statistic details