Kerbau punya susu, sapi dapat nama / Norhariani Mohd Nor, Zuki Abu Bakar and Hasliza Abu Hassim

Mohd Nor, Norhariani and Abu Bakar, Zuki and Abu Hassim, Hasliza (2024) Kerbau punya susu, sapi dapat nama / Norhariani Mohd Nor, Zuki Abu Bakar and Hasliza Abu Hassim. Epitome of Nature (EON). ISSN 2773-5869

Abstract

Pernahkah anda menikmati segelas susu kerbau panas? Anda mungkin tidak menyedarinya kerana produk tenusu kerbau kebiasaannya dijenamakan sebagai susu segar. Susu kerbau mempunyai rasa yang berbeza dan mudah dihadam berbanding susu lembu. Sebagai perbandingan, susu kerbau mempunyai kandungan lemak yang lebih tinggi dari lembu susu dan sesuai untuk dijadikan keju. Oleh kerana susu kerbau sukar diperolehi, harga pasaran susu kerbau lebih tinggi dan boleh mencecah sehingga RM14 seliter berbanding RM3 seliter bagi susu lembu. Susu kerbau amat popular di utara semenanjung samada berbentuk produk segar atau diproses menjadi susu pekat manis. Di Selangor, kebanyakan produk susu kerbau dijadikan keju mozzarella untuk disajikan di kedai mamak. Tidak hairan terdapat satu ladang kerbau terbesar di Malaysia yang turut mempunyai kilang memproses keju iaitu MIG cheese factory untuk memenuhi permintaan pengguna.

Metadata

Item Type: Article
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Mohd Nor, Norhariani
UNSPECIFIED
Abu Bakar, Zuki
UNSPECIFIED
Abu Hassim, Hasliza
UNSPECIFIED
Subjects: P Language and Literature > PN Literature (General) > Collections of general literature
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan > Kuala Pilah Campus
Journal or Publication Title: Epitome of Nature (EON)
ISSN: 2773-5869
Keywords: Kerbau, susu, sapi, produk tenusu
Date: January 2024
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/90298
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of 90298.pdf] Text
90298.pdf

Download (1MB)

ID Number

90298

Indexing

Statistic

Statistic details