Hati-hati dengan asam laksa / Norrina Din, Noorliza Zainol and Mohamad Azli Razali

Din, Norrina and Zainol, Noorliza and Razali, Mohamad Azli (2023) Hati-hati dengan asam laksa / Norrina Din, Noorliza Zainol and Mohamad Azli Razali. Bulletin. Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan.

Abstract

Malaysia merupakan negara yang bertuah yang kaya dengan sumber semulajadi, makanan, budaya dan lain -lain ciri yang membolehkan negara ini dinobatkan sebagai Tapak Warisan Dunia oleh Nations Educational and Scientific Organization (UNESCO). Antara destinasi yang diberikan pengikitirafan tersebut ialah Georgetown, iaitu pada tahun 2008 (Hamid et al., 2018). Keunikan senibinanya, kepelbagaian kaum, agama, budaya, dan makanan menjadikannya sebagai salah satu syurga makanan dunia. Sehubungan dengan itu, pada tahun 2016, George Town, Pulau Pinang telah disenaraikan oleh Los Angeles Times sebagai salah satu daripada “16 destinasi yang mesti yang dilawati (Reynolds, 2015). Selain daripada keindahan seni bina yang sarat dengan sejarah, ianya juga kaya dengan kepelbagaian makanan tradisi pelbagai kaum. Makanan tradisi masyarakat Malaysia dipengaruhi oleh Jawa, Minangkabau, Siam, Arab Cina dan India (Raji, 2017).

Metadata

Item Type: Monograph (Bulletin)
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Din, Norrina
UNSPECIFIED
Zainol, Noorliza
UNSPECIFIED
Razali, Mohamad Azli
UNSPECIFIED
Subjects: P Language and Literature > PN Literature (General) > Collections of general literature
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan > Kuala Pilah Campus
Journal or Publication Title: Epitome of Nature (EON)
ISSN: 2773-5869
Keywords: Makanan, Malaysia, asam laksa
Date: June 2023
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/81204
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of 81204.pdf] Text
81204.pdf

Download (1MB)

ID Number

81204

Indexing

Statistic

Statistic details