Abstract
Temubual ini adalah antara Nik Mohammad Nik Mohammad Noor bersama Nur Syafiqa Soffiya Zakaria mengenai pengalaman beliau dalam perniagaan dan menguruskan restoran serta pengalaman beliau dalam menghasilkan resepi makanan tradisional negeri Kelantan. Transkrip temubual ini dijalankan di ruang solat "Warung Pak Mat Pulau Pisang, Pantai Cahaya Bulan, Kelantan pada 3 Mei 2018 bermula pada jam 10.00 pagi hingga pada jam 11.30 pagi. Beliau merupakan tokoh perniagaan dan usahawan yang berjaya dalam menguruskan restoran dan menghasilkan resepi terkemuka negeri Kelantan dan merupakan seorang yang berwibawa dan tidak mengenal erti putus asa. Temubual ini menumpukan tentang asal-usul restoran dan resepi turun temurun keluarga beliau iaitu Sup Kepala Ikan dan Teh Tarik Madu, pengalaman dan pencapaian beliau sepanjang melibatkan diri dalam dunia perniagaan.
Metadata
Item Type: | Oral History |
---|---|
Creators: | Creators Email / ID Num. Nazarudin, Muhammad Firdaus 2016316991 Zakaria, Nur Syafiqa Soffiya 2016317069 |
Contributors: | Contribution Name Email / ID Num. Advisor Abdullah, Nurulannisa UNSPECIFIED Interviewee Nik Mohammad Noor, Nik Mohammad UNSPECIFIED |
Subjects: | D History General and Old World > D History (General) > Methodology. Relation to other sciences > Oral history H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > Small business. Medium-sized business > Malaysia > Kelantan (Malaysia) L Education > LC Special aspects of education > Social aspects of education |
Divisions: | Universiti Teknologi MARA, Kelantan > Machang Campus > Faculty of Information Management |
Keywords: | Kelantan, Nik Mohammad bin Mohammad, Sup Kepala Ikan, Teh Tarik Madu, Warung Pak Mat Pulau Pisang and wawancara |
Date: | 2018 |
URI: | https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/80635 |