Persepsi penghuni warga emas terhadap kepuasan fasiliti awam perumahan kos rendah bertingkat tinggi di Pulau Pinang / Wan Nur Rukiah Mohd Arshard, Puteri Yuliana Samsudin and Iznny Ismail

Mohd Arshard, Wan Nur Rukiah and Samsudin, Puteri Yuliana and Ismail, Iznny (2022) Persepsi penghuni warga emas terhadap kepuasan fasiliti awam perumahan kos rendah bertingkat tinggi di Pulau Pinang / Wan Nur Rukiah Mohd Arshard, Puteri Yuliana Samsudin and Iznny Ismail. Borneo Akademika, 6 (1). pp. 55-66.

Abstract

Perancangan perumahan amat penting untuk mencapai tahap kepuasan penghuni perumahan yang tinggal dalam persekitaran yang sejahtera dan kualiti hidup yang baik terutamanya bagi golongan warga emas mengikut keupayaan. Sehubungan itu, kajian ini bertujuan untuk memperlihatkan keadaan dan tahap kepuasan kemudahan awam di perumahan bertingkat tinggi kos rendah Taman Ampang Jajar (TAJ) yang disediakan oleh pemaju bagi pemindahan penduduk perumahan Kampung Mak Mandin di Seberang Perai Utara (SPU) Pulau Pinang. Seramai 115 orang isi rumah bagi satu blok perumahan bertingkat tinggi kos rendah mewakili daerah SPU yang telah disoal selidik dalam kajian ini. Dapatan daripada statistik deskriptif dan pemerhatian daripada kajian kes digunakan bagi menjawab objektif perbincangan. Objektif kajian ini adalah untuk mengenal pasti tahap kepuasan kemudahan awam yang disediakan oleh pihak pemaju untuk penghuni perumahan bertingkat tinggi kos rendah TAJ, sama ada memenuhi keperluan asas untuk warga emas yang tinggal di perumahan tersebut serta melakukan pemerhatian di tapak kajian kes berkaitan dengan kesejahteraan warga emas di perumahan bertingkat tinggi kos rendah. Dapatan kajian menunjukkan bahawa fasiliti awam yang disediakan bagi dewan masyarakat mencapai tahap kepuasan yang rendah manakala kepuasan terhadap gangguan bekalan elektrik dan air, bilangan tempat letak kereta dan motosikal berada pada tahap sederhana. Pemerhatian terhadap aktiviti sosial warga emas di perumahan TAJ yang dilakukan di tapak kajian kes menunjukkan bahawa mereka akan berkumpul pada waktu pagi dan petang. Diperhatikan bahawa tempat berkumpul mereka dihalang oleh motosikal yang parkir di koridor. Kajian ini dapat menyumbang kepada perancangan perumahan yang bersesuaian dengan kesejahteraan warga emas mengikut keupayaan dalam menguruskan aktiviti harian mereka dengan mendapat fasiliti awam yang baik.

Metadata

Item Type: Article
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Mohd Arshard, Wan Nur Rukiah
wnrukiah@uitm.edu.my
Samsudin, Puteri Yuliana
UNSPECIFIED
Ismail, Iznny
UNSPECIFIED
Subjects: H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > Labor. Work. Working class > Housing projects
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Sabah
Journal or Publication Title: Borneo Akademika
UiTM Journal Collections: UiTM Journal > Borneo Akademika (BA)
Volume: 6
Number: 1
Page Range: pp. 55-66
Keywords: Kepuasan perumahan; Perumahan kos rendah; Warga emas; Fasiliti awam
Date: June 2022
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/80377
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of (7) 80377.pdf] Text
(7) 80377.pdf

Download (928kB)

ID Number

80377

Indexing

Statistic

Statistic details