Kerabu Emping / Wan Maziah Wan Ab Razak … [et al.]

Wan Ab Razak, Wan Maziah and Abdullah, Zalinawati and Mohd Anuar, Ahmad Ismail and Ahmad Bakri, Adlan and Abdul Rahman, Syahrul Nadwani (2013) Kerabu Emping / Wan Maziah Wan Ab Razak … [et al.]. In: RIID 2013: Optimizing Innovation for Global Commercialization Research, Invention, Innovation Design. Division of Research, Industrial Linkages and Alumni, UiTM Cawangan Melaka, Alor Gajah, Melaka, p. 18. ISBN 978-967-0637-02-0 (Submitted)

Abstract

Kerabu Emping merupakan makanan tradisi dan menu warisan negeri Terengganu sejak turun temurun. Namun begitu sehingga kini produk ini belum pernah dikomersilkan kerana ianya merupakan santapan istimewa kaum keluarga sahaja. Objektif produk "Kerabu Emping" ini dihasilkan adalah untuk memberi pilihan kepada masyarakat mengenai makan ringan yang lebih menyihatkan berbanding produk makanan yang sedia ada. Seperti mana yang diketahui terdapat banyak penggunaan bahan pengawet di dalam produk makanan terutamanya produk makanan ringan.Tambahan itu pula, untuk mendapatkan produk makanan ringan atau pencuci mulut yang sihat agak sukar dan produk Kerabu Emping merupakan makanan yang segar lagi bernutrisi tinggi serta lazat dan amat sesuai dijadikan pengganti makanan ringan yang tersedia ada di pasaran. Keunikan produk ini ialah mempunyai banyak nutrisi penting seperti protein, karbohidrat, vitamin dan pelbagai khasiat dalam aspek kesihatan. Bahan-bahan yang digunakan adalah bahan mentah asli seperti emping, kelapa segar, ikan, serai, lada hitam, halia dan bawang.

Metadata

Item Type: Book Section
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Wan Ab Razak, Wan Maziah
UNSPECIFIED
Abdullah, Zalinawati
UNSPECIFIED
Mohd Anuar, Ahmad Ismail
UNSPECIFIED
Ahmad Bakri, Adlan
UNSPECIFIED
Abdul Rahman, Syahrul Nadwani
UNSPECIFIED
Contributors:
Contribution
Name
Email / ID Num.
Director
Omar, Roaimah
UNSPECIFIED
Chief Editor
Abdul Wahab, Shafezah
UNSPECIFIED
Team Member
Sakrani, Siti Najah Raihan
UNSPECIFIED
Team Member
Abd Ghalim, Shahril Anuar
UNSPECIFIED
Team Member
Mahzan, Sulaiman
UNSPECIFIED
Team Member
Md Shah, Mohd Ab Malek
UNSPECIFIED
Team Member
Mohamad, Nur Syuhada
UNSPECIFIED
Team Member
Abdul Batau, Mohd Fajil
UNSPECIFIED
Team Member
Ibrahim, Khalilah
UNSPECIFIED
Designer
Amin Nudin, Anith Liyana
UNSPECIFIED
Designer
Samsuri, Norsharina
UNSPECIFIED
Subjects: H Social Sciences > HS Societies: secret, benevolent etc.
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Melaka > Bahagian Penyelidikan dan Jaringan Industri, UiTM Melaka
Event Title: Research, Invention, Innovation Design (RIID2013)
Event Dates: 16 - 17 Disember 2013
Page Range: p. 18
Keywords: Makanan tradisi; Menu warisan; Terengganu
Date: 2013
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/77888
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of Abstract Only] Text (Abstract Only)
77888.pdf

Download (1MB)

ID Number

77888

Indexing

Statistic

Statistic details