Abstract
Kerabu Emping merupakan makanan tradisi dan menu warisan negeri Terengganu sejak turun temurun. Namun begitu sehingga kini produk ini belum pernah dikomersilkan kerana ianya merupakan santapan istimewa kaum keluarga sahaja. Objektif produk "Kerabu Emping" ini dihasilkan adalah untuk memberi pilihan kepada masyarakat mengenai makan ringan yang lebih menyihatkan berbanding produk makanan yang sedia ada. Seperti mana yang diketahui terdapat banyak penggunaan bahan pengawet di dalam produk makanan terutamanya produk makanan ringan.Tambahan itu pula, untuk mendapatkan produk makanan ringan atau pencuci mulut yang sihat agak sukar dan produk Kerabu Emping merupakan makanan yang segar lagi bernutrisi tinggi serta lazat dan amat sesuai dijadikan pengganti makanan ringan yang tersedia ada di pasaran. Keunikan produk ini ialah mempunyai banyak nutrisi penting seperti protein, karbohidrat, vitamin dan pelbagai khasiat dalam aspek kesihatan. Bahan-bahan yang digunakan adalah bahan mentah asli seperti emping, kelapa segar, ikan, serai, lada hitam, halia dan bawang.
Metadata
Item Type: | Book Section |
---|---|
Creators: | Creators Email / ID Num. Wan Ab Razak, Wan Maziah UNSPECIFIED Abdullah, Zalinawati UNSPECIFIED Mohd Anuar, Ahmad Ismail UNSPECIFIED Ahmad Bakri, Adlan UNSPECIFIED Abdul Rahman, Syahrul Nadwani UNSPECIFIED |
Contributors: | Contribution Name Email / ID Num. Director Omar, Roaimah UNSPECIFIED Chief Editor Abdul Wahab, Shafezah UNSPECIFIED Team Member Sakrani, Siti Najah Raihan UNSPECIFIED Team Member Abd Ghalim, Shahril Anuar UNSPECIFIED Team Member Mahzan, Sulaiman UNSPECIFIED Team Member Md Shah, Mohd Ab Malek UNSPECIFIED Team Member Mohamad, Nur Syuhada UNSPECIFIED Team Member Abdul Batau, Mohd Fajil UNSPECIFIED Team Member Ibrahim, Khalilah UNSPECIFIED Designer Amin Nudin, Anith Liyana UNSPECIFIED Designer Samsuri, Norsharina UNSPECIFIED |
Subjects: | H Social Sciences > HS Societies: secret, benevolent etc. |
Divisions: | Universiti Teknologi MARA, Melaka > Bahagian Penyelidikan dan Jaringan Industri, UiTM Melaka |
Event Title: | Research, Invention, Innovation Design (RIID2013) |
Event Dates: | 16 - 17 Disember 2013 |
Page Range: | p. 18 |
Keywords: | Makanan tradisi; Menu warisan; Terengganu |
Date: | 2013 |
URI: | https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/77888 |