Penerimaan ibu bapa dan pelajar terhadap pendidikan muzik di sekolah rendah: suatu kajian kualitatif / Nazilawati Abdul Manaf

Abdul Manaf, Nazilawati (2004) Penerimaan ibu bapa dan pelajar terhadap pendidikan muzik di sekolah rendah: suatu kajian kualitatif / Nazilawati Abdul Manaf. Degree thesis, Universiti Teknologi MARA (UiTM).

Abstract

Pendidikan merupakan salah satu faktor penting dalam melahirkan rakyat yang berilmu pengetahuan, berketerampilan, berakhlak mulia, bertanggungjawab, berupaya mencapai kesejahteraan dan memberi sumbangan untuk keharmonian dan kemakmuran negara serta memainkan peranan utama dalam proses pembangunan bangsa ke arah mewujudkan rakyat yang bersatu padu. Kurikulum Bare Sekolah Rendah (KBSR) telah diperkenalkan kepada umum dan telah dilaksanakan di sekolah-sekolah rendah disebabkan kurikulum lama mempunyai banyak kelemahannya dari segi isi kandungan mahupun matlamat pendidikannya. Perancangan dan perlaksanaan program KBSR adalah hasil kajian atas pencapaian murid murid sekolah rendah di bawah program Kurikulum Lama Sekolah Rendah (KLSR). Perlaksanaan Kurikulum Lama Sekolah Rendah (KLSR) telah menunjukkan ramai murid masih belum mahir dalam membaca, menulis dan mengira, sungguhpun mereka telah belajar di sekolah rendali selama enam tahun.

Metadata

Item Type: Thesis (Degree)
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Abdul Manaf, Nazilawati
2000334195
Contributors:
Contribution
Name
Email / ID Num.
UNSPECIFIED
Mohd Tahir, Ramona
UNSPECIFIED
Subjects: L Education > LB Theory and practice of education > Primary Education
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Shah Alam > Faculty of Education
Programme: Bachelor Of Music Arts Education (Honor)
Keywords: pendidikan muzik, sekolah rendah, ibu-bapa
Date: 2004
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/77353
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of 77353.pdf] Text
77353.pdf

Download (114kB)

Digital Copy

Digital (fulltext) is available at:

Physical Copy

Physical status and holdings:
Item Status:
On Shelf

ID Number

77353

Indexing

Statistic

Statistic details