Satu kajian mengenai kaedah belajar yang diminati oleh pelajar pendidikan seni muzik dan pendidikan bahasa Inggeris di UiTM - satu perbandingan / Kasiri @ Razlan Gontinge

Gontinge, Kasiri @ Razlan (2004) Satu kajian mengenai kaedah belajar yang diminati oleh pelajar pendidikan seni muzik dan pendidikan bahasa Inggeris di UiTM - satu perbandingan / Kasiri @ Razlan Gontinge. Degree thesis, Universiti Teknologi MARA (UiTM).

Abstract

Proses pembelajaran sering dikaitkan dengan kaedah yang digunakan untuk membolehkan proses mengambil, mendapat, menganalisis dan memproses maklumat dapat dilakukan dengan sempurna dan mengikut ketertiban yang tersendiri. Namun harus diingat bahawa proses pembelajaran merupakan proses yang sinonim dengan kehidupan manusia sejak lahir hingga dewasa. Proses ini akan berubah dari semasa ke semasa mengikut peningkatan umur, fizikal dan peredaran zaman. Walaupun begitu, proses pembelajaran manusia banyak bergantung kepada kaedah yang digunakan untuk mendapatkan ilmu pengetahuan. Kaedah ini disebut sebagai kaedah belajar yang akan menentukan bagaimana proses mendapatkan pengetahuan dijalankan. Kaedah belajar ini adalah berbeza-beza mengikut persepsi masing-masing serta kesesuian dan keselesaan yang tersendiri. Oleh yang demikian, kajian mengenai kaedah belajar ini telah dilakukan di Fakulti Pendidikan, Universiti Teknologi MARA (UiTM), Shah Alam, melalui kaedah pengedaran borang kaji selidik kepada 40 orang pelajar.

Metadata

Item Type: Thesis (Degree)
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Gontinge, Kasiri @ Razlan
2000334211
Contributors:
Contribution
Name
Email / ID Num.
Thesis advisor
Mahmood, Hussien
UNSPECIFIED
Subjects: M Music and Books on Music > MT Musical instruction and study > Singing and vocal technique
P Language and Literature > PE English language > Study and teaching
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Shah Alam > Faculty of Education
Programme: Bachelor of Music Arts Education (Honor)
Keywords: Pendidikan, seni muzik, bahasa Inggeris
Date: 2004
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/77214
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of 77214.pdf] Text
77214.pdf

Download (168kB)

Digital Copy

Digital (fulltext) is available at:

Physical Copy

Physical status and holdings:
Item Status:
On Shelf

ID Number

77214

Indexing

Statistic

Statistic details