Abstract
Makanan laut merupakan antara sumber protein utama dalam diet manusia. Rakyat Malaysia adalah antara pengguna ikan terbanyak di dunia. Dengan populasi lebih 32 juta penduduk, kadar penggunaan ikan di Malaysia telah meningkat kepada 59 kg per kapita pada 2016 (FAO, 2020). Pengambilan makanan laut adalah penting untuk diet yang sihat dan seimbang. Bagaimanapun, pengguna ikan terdedah kepada risiko mendapat penyakit daripada makanan laut. Di habitat asal, hidupan laut sentiasa terdedah kepada pelbagai jenis patogen seperti virus, bakteria dan kulat. Patogen-patogen ini boleh menyebabkan penyakit kepada hidupan laut yang membawa kepada morbiditi (keadaan yang tidak sihat) dan juga kematian. Morbiditi dan kematian hidupan laut yang diternak akan mengakibatkan kerugian masa dan wang ringgit yang besar kepada penternak. Selain daripada mengakibatkan kematian ternakan laut dan kerugian ekonomi kepada penternak dan negara, sesetengah patogen hidupan laut juga bersifat zonosis. Zoonosis adalah penyakit yang boleh menular daripada haiwan kepada manusia atau manusia kepada haiwan. Penyakit zoonosis ini boleh membawa kepada penyakit ringan dan juga serius yang boleh mengakibatkan kematian manusia.
Metadata
Item Type: | Article |
---|---|
Creators: | Creators Email / ID Num. Mohamad, Nurliyana UNSPECIFIED |
Subjects: | A General Works > AP Periodicals L Education > L Education (General) > Periodicals. Societies P Language and Literature > PN Literature (General) |
Divisions: | Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan > Kuala Pilah Campus |
Journal or Publication Title: | Epitome of Nature (EON) |
ISSN: | 2773-5869 |
Keywords: | makanan laut, protein, diet |
Date: | September 2022 |
URI: | https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/69644 |