Kesan globalisasi dalam kalangan pelajar / Nurul Safwah Aminuddin Zaki and Nurul Atikah Poniran

Aminuddin Zaki, Nurul Safwah and Poniran, Nurul Atikah (2021) Kesan globalisasi dalam kalangan pelajar / Nurul Safwah Aminuddin Zaki and Nurul Atikah Poniran. Bulletin. UiTM Cawangan Negeri Sembilan.

Abstract

Di era yang selalu berubah ini, pelbagai cabaran globalisasi mempengaruhi peradaban dan agama kita. Sebilangan besar perbincangan yang melibatkan isu-isu globalisasi ini lebih memfokuskan kepada isu-isu yang berkaitan dengan ekonomi dan percaya bahawa aspekglobalisasi yang lain tidak penting, seperti globalisasi budaya dan globalisasi pengetahuan dan maklumat (Osman Bakar, 2017). Sebenarnya, isu globalisasi lain juga mesti dipertimbangkan untuk memastikan bahawa peradaban dan agama Islam negara kita terpelihara. Bukan itu sahaja, kita juga perlu menonjolkan perspektif Islam dan perspektif dunia Timur dengan cara yang lebih berkesan di peringkat antarabangsa, agar masyarakat dapat membandingkan perspektif berikut dengan adil dan saksama (Osman Bakar, 2017). Dengan ini, masyarakat dapat menentukan antara sudut pandang berikut yang boleh diikuti dan mana yang harus dielakkan. Selain itu, kita tidakdapat meremehkan masalah globalisasi yang melanda negara kita, kerana akan menyebabkan keruntuhan moral masyarakat, terutama kaum muda. Ini kerana remaja adalah kumpulan yang suka melakukan atau mencuba perkara baru. Sekiranya mereka terlibat dalam aktiviti yang tidak menguntungkan, ia akan memberi kesan negatif terhadap moral mereka. Bukan hanya itu, ia juga boleh menyebabkan keruntuhan perpaduan masyarakat.

Metadata

Item Type: Monograph (Bulletin)
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Aminuddin Zaki, Nurul Safwah
UNSPECIFIED
Poniran, Nurul Atikah
UNSPECIFIED
Subjects: A General Works > AP Periodicals
B Philosophy. Psychology. Religion > BP Islam. Bahaism. Theosophy, etc > Islam > Islamic sociology
B Philosophy. Psychology. Religion > BP Islam. Bahaism. Theosophy, etc > Islam > Islamic sociology > The practice of Islam. Islam and work
B Philosophy. Psychology. Religion > BP Islam. Bahaism. Theosophy, etc > Islam > Islamic literature. Islam and literature
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan > Kuala Pilah Campus > Academy of Contemporary Islamic Studies (ACIS)
Journal or Publication Title: Buletin ACIS
ISSN: 2600-8289
Keywords: Kesan Globalisasi, Pelajar, ACIS
Date: May 2021
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/63339
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of 63339.pdf] Text
63339.pdf

Download (1MB)

ID Number

63339

Indexing

Statistic

Statistic details