Tafsir basmalah / Dr. Mohd Asyran Safwan Kamaruzaman

Kamaruzaman, Mohd Asyran Safwan (Dr.) (2021) Tafsir basmalah / Dr. Mohd Asyran Safwan Kamaruzaman. Bulletin. UiTM Cawangan Negeri Sembilan.

Abstract

Faedah yang diperolehi daripada tafsir Basmalah ini ialah: Hendaklah setiap amal kebaikan itu diniatkan ikhlas kerana Allah dan dimulai dengan Basmalah supaya amalan itu mendapat pahala yang sempurna dan diterima Allah; Terdapat beberapa nama Allah yang hanya khas untuk Allah dan tidak boleh digunakan bagi selain Allah. Wajib seseorang cakna terhadap pengunaan nama-nama ini. Iman adalah perkara yang terpenting dalam hidup manusia. Tanpa iman manusia akan rugi di hari akhirat. Iman adalah syarat penerimaan amalan yang soleh. Tanpa iman, amalan kebaikan tidak lagi bernilai. Meskipun ada sebahagian manusia yang tidak beriman di dunia, namun Allah tetap memberi rahmat kepada mereka dalam bentuk rezeki seperti harta, kesihatan, anak dan sebagainya. Akhirat adalah tempat pembalasan. Syurga adalah balasan bagi orang beriman, manakala Neraka adalah balasan bagi orang yang tidak beriman.

Metadata

Item Type: Monograph (Bulletin)
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Kamaruzaman, Mohd Asyran Safwan (Dr.)
UNSPECIFIED
Subjects: B Philosophy. Psychology. Religion > BP Islam. Bahaism. Theosophy, etc > Islam > Qurʼan. Koran > Study and teaching. Qurʼan studies. ʻUlūm al-Qurʼan
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan
Journal or Publication Title: Buletin ACIS
ISSN: 2600-8289
Keywords: Basmalah, ACIS, UiTM
Date: March 2021
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/61971
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of 61971.pdf] Text
61971.pdf

Download (2MB)

ID Number

61971

Indexing

Statistic

Statistic details