Peranan spiritualiti dalam menghadapi total pain / Hasimah Chik and Dr. Che Zarrina Sa’ari

Chik, Hasimah and Sa’ari, Che Zarrina (Dr.) (2020) Peranan spiritualiti dalam menghadapi total pain / Hasimah Chik and Dr. Che Zarrina Sa’ari. Bulletin. UiTM Cawangan Negeri Sembilan.

Abstract

Total pain merupakan satu kondisi yang menggambarkan kesakitan yang menyeluruh melibatkan semua sudut, sama ada fizikal, emosi, spiritual, psikologi dan sosiaL Kondisi ini menunjukkan bahawa kesakitan yang sedang di- alami tidak hanya dipengaruhi oleh kesakitan tubuh badan semata, bahkan terdapat pengaruh yang lain. Kesakitan sering mencetuskan pergelutan dalaman ataupun spiritual seseorang indiuidu disamping memberi kesan kepada emosi, m ental dan fizikaL (Constance Harris Sumner, 1998) Keadaan sakit yang melibatkan semua aspek ini adalah disebut sebagai kesakitan yang menyeluruh (total pain). (Christina Paull & Richard Woof, 2002) Untuk merawat kesakitan ini, para pengamal perubatan dan keluarga terutam anya mesti mengesan punca utama yang bermasalah atau sakit serta penderitaan yang dialami dari semua aspek fizikal, emosi, spiritual dan juga lingkungan sosial mdiuidu tersebut. Dalam m enentukan ciri- ciri atau simptom-simptom yang sedang dialami, pengkaji perlu bezakan antara keresahan atau kesukaran yang dihadapi tersebut adalah bersifat depresi klinikal (Villagomeza, 2005) keresahan spiritual, atau kesusahan psikososial.

Metadata

Item Type: Monograph (Bulletin)
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Chik, Hasimah
UNSPECIFIED
Sa’ari, Che Zarrina (Dr.)
UNSPECIFIED
Subjects: B Philosophy. Psychology. Religion > BP Islam. Bahaism. Theosophy, etc > Islam > Islamic sociology > The practice of Islam. Islam and work
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan
Journal or Publication Title: Buletin ACIS
ISSN: 2600-8289
Keywords: Spiritualiti, Total Pain, ACIS
Date: November 2020
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/61779
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of 61779.pdf] Text
61779.pdf

Download (3MB)

ID Number

61779

Indexing

Statistic

Statistic details