Kajian terhadap perancangan dan pelaksanaan pusat sumber elektronik di Sekolah-sekolah Menengah Negeri Perak Darul Ridzuan / Md. Salehuddin Hj. Maasum

Maasum, Md. Salehuddin (2001) Kajian terhadap perancangan dan pelaksanaan pusat sumber elektronik di Sekolah-sekolah Menengah Negeri Perak Darul Ridzuan / Md. Salehuddin Hj. Maasum. Masters thesis, Universiti Teknologi MARA (Kampus Puncak Perdana).

Abstract

Kajian terhadap perancangan dan pelaksanaan PSE di sekolah-sekolah menengah di negeri Perak Darul Ridzuan ini telah dijalankan ke atas 53 buah sekolah menengah. Guru-guru penyelaras PSS telah menjadi respondennya melalui tinjauan. Pemerhatian dan temubual dijalankan di 10 buah sekolah. Objektif kajian ini ialah : 1) untuk mengetahui kepentingan PSE, 2) meninjau persediaan yang dibuat di sekolah, 3) sejauh mana pelaksanaan telah dilakukan, 4) masalah­ masalah yang dihadapi, 5) cadangan-cadangan yang diberi, dan 6) menentukan kategori PSE. Kajian yang dijalankan meliputi konsep PSE, kemudahan fizikal, kewangan, perkakasan dan perisian, pengurusan, perkhidmatan, penggunaan dan juga aspek keselamatan. Maklumbalas yang didapati telah dianalisa dengan menggunakan 'SPSS 7.5 for Windows'. Dapatan yang dirumus boleh menjadi rujukan kepada pihak PSS, sekolah, PKG, PSPN, BTP dan agensi-agensi lain untuk merealisasikan penubuhan PSE. Sebagai kesimpulan, didapati 15.1% (18) buah PSS tidak melaksanakan,PSE, 52.83% (28) sekolah dikategorikan berada pada di tahap perancangan awal, 47.16% (25) sekolah di tahap perancangan akhir, 49.05% (26) sekolah di tahap pelaksanaan pasif dan 9.43% (5) sekolah di tahap pelaksanaan aktif. Dengan pengurusan yang baik, dan mendapat sokongan dari semua pihak, PSE akan berjaya dilaksanakan di semua sekolah di negara ini.

Metadata

Item Type: Thesis (Masters)
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Maasum, Md. Salehuddin
UNSPECIFIED
Contributors:
Contribution
Name
Email / ID Num.
Thesis advisor
Mohd Nadzar, Fuziah
UNSPECIFIED
Subjects: Z Bibliography. Library Science. Information Resources > Library Science. Information Science
Z Bibliography. Library Science. Information Resources > Libraries. Bibliography > School libraries
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Selangor > Puncak Perdana Campus > Faculty of Information Management
Programme: Master of Science (Information Management) (Research)
Keywords: Pusat Sumber Elektronik, Sekolah Menengah, Perak Darul Ridzuan
Date: October 2001
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/60802
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of 60802.PDF] Text
60802.PDF

Download (1MB)

Digital Copy

Digital (fulltext) is available at:

Physical Copy

Physical status and holdings:
Item Status:

ID Number

60802

Indexing

Statistic

Statistic details