Kajiselidik mengenai masalah, cabaran dan prospek usahawan wanita bumiputra di sekitar Wilayah Persekutuan / Noorazah Ab. Aziz ... [et al.]

Ab. Aziz, Noorazah and Azumu, Nur Azian and Rahman, Maznah and Samsudin, Mimi Suraya and Raja Yahaya, Raja Hayati (1991) Kajiselidik mengenai masalah, cabaran dan prospek usahawan wanita bumiputra di sekitar Wilayah Persekutuan / Noorazah Ab. Aziz ... [et al.]. [Student Project] (Unpublished)

Abstract

Penonjolan usahawan wanita kini adalah jelas kelihatan di mana-mana sahaja. Pengiktirafan dari orangramai adalah menjadi salah satu galakan kepada peningkatannya. Dalam melihat sejauhmana para usahawan wanita bumiputra boleh berjaya maka kajian mengenai masalah-masalah yang dihadapi, cabaran cabaran dan prospek-prospek mereka (usahawan wanita bumiputra) dibuat. Dari sudut pengembangan dan pembangunan ekonomi, kajian mengenai sejauh mana sumbangan/peranan mereka juga turut dikaji. Bagi mendapatkan maklumat-maklumat yang dikehendaki, kajian ini telah menggunakan data primer dan data sekunder, dengan perlaksanaan kaedah tinjauan bersemuka dan soal selidik. Persampelan ketidakbarangkalian telah digunakan dengan lebih menumpukan kepada Persampelan 'Quota' dan Persampelan "Convenience' kerana ianya mudah serta menjimatkan masa dan wang. Saiz persampelan yang dipersetujui adalah 150 orang dari populasi usahawan dan seramai 150 orang lagi dari populasi orang ramai, yang mana kedua-dua sampel ini dipilih dari persekitaran Wilayah Persekutuan sahaja. Bagi melihat ketetapan dan kesesuaian soal selidik, ujian rintis telah diadakan pada 13hb hingga 10hb Oktober 1991 dimana penerimaan jelas kelihatan dipihak responden tetapi penambahan perlu dibuat tentang pengertian/definasi usahawan bagi soal selidik kepada orang ramai.

Metadata

Item Type: Student Project
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Ab. Aziz, Noorazah
UNSPECIFIED
Azumu, Nur Azian
UNSPECIFIED
Rahman, Maznah
UNSPECIFIED
Samsudin, Mimi Suraya
UNSPECIFIED
Raja Yahaya, Raja Hayati
UNSPECIFIED
Subjects: H Social Sciences > HB Economic Theory. Demography > Income. Factor shares > Entrepreneurship. Property
H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > Leadership in women. Women executives
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Shah Alam > Faculty of Business and Management
Programme: Diploma Pengurusan dan Perniagaan
Keywords: Usahawan wanita, data primer, data sekunder
Date: 1991
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/60339
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of 60339.pdf] Text
60339.pdf

Download (15kB)

Digital Copy

Digital (fulltext) is available at:

Physical Copy

Physical status and holdings:
Item Status:
On Shelf

ID Number

60339

Indexing

Statistic

Statistic details