Projek penanaman dan pemasaran bawang / Nor Hazila Yahya ... [et al.]

Yahya, Nor Hazila and Md Isa, Zuraidah and Hashim, Haslina and Abd. Satar, Fadilah (2000) Projek penanaman dan pemasaran bawang / Nor Hazila Yahya ... [et al.]. [Entrepreneurship Project] (Submitted)

Abstract

Projek penanaman dan pemasaran bawang ini adalah sebagai perintis kepada penanam bawang merah tempatan secara komersil. Tapak yang terletak di kawasan Bedong ini, dengan keluasan 6.5 hektar ternyata sesuai dengan keluasan tanah yang dimiliki, berdekatan sumber air, sumber tenaga manusia., keadaan iklim yang agak panas, kawasan tanah yang belum dibangunkan dan berdekatan dengan kawasan sasaran pasarannya iaitu difokuskan di sekitar daerah Kuala Muda. Perancangan dibuat berpandukan prinsip organisasi yang membahagikan aktiviti-aktiviti kepada empat bahagian utama iaitu bahagian pentadbiran, pemasaran, operasi dan kewangan. Projek ini mempunyai potensi untuk lebih berkembang sekiranya tenaga mekanisme digunakan dan mendapat bantuan dari pihak kerajaan seperti subsidi baja dan sebagainya kerana masalah utamanya adalah kos yang agak tinggi sedangkan pasaran bawang ini sangat baik. Permintaan terhadap bawang sentiasa ada. Penduduk Malaysia menghadapi masalah perubahan terhadap harga bawang setiap masa kerana terlalu bergantung kepada sumbernya dari luar. Pengeluaran kami sebanyak dua operasi setahun bertujuan untuk sentiasa menyediakan bekalan untuk bulan-bulan tanpa pengeluaran.

Metadata

Item Type: Entrepreneurship Project
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Yahya, Nor Hazila
97417156
Md Isa, Zuraidah
97301183
Hashim, Haslina
97300944
Abd. Satar, Fadilah
97417083
Subjects: H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > Management. Industrial Management > Planning. Business planning. Strategic planning
H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > Agricultural industries
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Kedah > Sg Petani Campus
Keywords: Projek penanaman dan pemasaran bawang, bawang merah, Kuala Muda
Date: 25 March 2000
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/57878
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of 57878.pdf] Text
57878.pdf

Download (198kB)

Digital Copy

Digital (fulltext) is available at:

Physical Copy

Physical status and holdings:
Item Status:

ID Number

57878

Indexing

Statistic

Statistic details