Kerjaya pensyarah: Ibadah atau musibah? / Sharifah Faigah Syed Alwi …[et al.]

Syed Alwi, Sharifah Faigah and Suhaimi, Mazlina and Dibok, Minah and Mustari, Ruaain (2006) Kerjaya pensyarah: Ibadah atau musibah? / Sharifah Faigah Syed Alwi …[et al.]. In: UNSPECIFIED.

Abstract

Kerjaya pensyarah dianggap sebagai bidang kerja yang mula dan dihormati di kalangan masyarakat. Tugas pensyarah bukan hanya menyampaikan ilmu kepada pelajar dalam proses pengajaran dan pembelajaran malahan lebih daripada itu. Para pensyarah mempunyai tanggungjawab mendidik dan membentuk diri pelajar menjadi modal insan yang bermanfaat dan berjasa kepada diri dan kedua ibu bapa serta agama, bangsa dan negara. Persoalan yang timbul adalah adakah setiap pensyarah menyedari kemuliaan kerjaya pensyarah di sisi Allah s. w. t. yang mana, jika tanggungjawab sebagai pensyarah dilakukan dengan sempurna, ia boleh menjadi cabang ibadah dalam kehidupan. Tulisan ini cuba mengkaji kaitan kerjaya pensyarah dengan konsep ibadah dalam Islam. Seterusnya tulisan ini juga melihat sejauh mana kesedaran para pensyarah di Universiti Teknologi MARA (UiTM) Pahang tentang kaitan kerjaya mereka dengan konsep ibadah dalam Islam. Kefahaman para pensyarah tentang kaitan konsep ibadah dengan kerjaya mereka amatlah penting kerana ia menentukan sama ada kerjaya mereka mendapat pahala ibadah atau musibah iaitu mendapat dosa di sisi Allah s.w.t.

Metadata

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Syed Alwi, Sharifah Faigah
shfaigah@pahang.uitm.edu.my
Suhaimi, Mazlina
UNSPECIFIED
Dibok, Minah
UNSPECIFIED
Mustari, Ruaain
UNSPECIFIED
Subjects: B Philosophy. Psychology. Religion > BP Islam. Bahaism. Theosophy, etc > Islam > Islamic sociology > The practice of Islam. Islam and work
L Education > LB Theory and practice of education > Teaching (Principles and practice)
L Education > LB Theory and practice of education > College and university teachers
L Education > LB Theory and practice of education > Higher Education > Institutions of higher education
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Pahang > Jengka Campus
Page Range: pp. 57-65
Keywords: Kerjaya, Pensyarah, Ibadah
Date: 2006
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/57279
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of 57279.PDF] Text
57279.PDF

Download (3MB)

ID Number

57279

Indexing

Statistic

Statistic details