Pentadbiran awam di Malaysia ke arah paradigma baru menjelang abad ke 21 / Illias Zaidi … [et al.]

Zaidi, Illias and Hashim, Rozalli and Othman, Mohd Nor and Ahmad, Jasmine and Abdul Hamid, Hayati and Mohamed Ali, Abdul Jalil and Mohd Salleh, Norhayati (1996) Pentadbiran awam di Malaysia ke arah paradigma baru menjelang abad ke 21 / Illias Zaidi … [et al.]. Bulletin. Faculty of Administrative Science and Policy Studies, Alor Gajah.

Abstract

Pentadbiran awam Malaysia kini dijadikan benchmark bagi negara negara membangun yang lain. Keupayaan jentera pentadbiran negara mengorak langkah-langkah pembangunan sejak merdeka diiktiraf di peringkat antarabangsa. Kadar pertumbuhan ekonomi yang mampan melepasi 8% tahunan dan petanda-petanda positif kepada kebanyakan indicator pembangunan menjadi bukti kepada iltizam dan peningkatan cemerlang perkhidmatan awam negara dalam memenuhi hasrat kerajaan dan rakyat untuk muncul sebagai satu bangsa yang maju menjelang tahun 2020. Pembangunan drastik pentadbiran awam bukanlah satu fenomena automatik, sebaliknya setelah memalui pelbagai getir perjalanan pembangunan sejak merdeka. Pentadbiran awam Malaysia tidak pernah sunyi dan tidak pula tersisih lagi menyendiri daripada pergolakan dunia antarabangsa dalam semua aspek; pengurusan, perdagangan, pendidikan, pengumpulan kemahiran dan kepakaran dan melibatkan diri secara aktif dalam memberi ide-ide bernas dalam pembangunan (dalam erti kata secara holistik). Untuk itu, pentadbiran awam negara telah melalui pelbagai perubahan bukan sahaja dari segi “fizikal” tetapi juga dari segi falsafah dan paradigma. Buku kecil ini bertujuan untuk memaparkan paradigma baru pentadbiran awam negara menjelang abad ke dua puluh satu sambal mencadangkan persediaan-persediaan dan pendekatan-pendekatan yang boleh diambil agar perjalanan menuju gerbang negara maju pada tahun 2020 terjurus dan terpimpin. Sebelum itu, adalah wajar paradigma-paradigma lepas dan semasa dilihat semula sebagai asas perbincangan dengan harapan penelitian secara kritis dan menyeluruh digiatkan. Perbincangan ini dilakukan dengan membahagikan perubahan paradigma pentadbiran awam kepada tiga episode seperti di bawah.

Metadata

Item Type: Monograph (Bulletin)
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Zaidi, Illias
UNSPECIFIED
Hashim, Rozalli
UNSPECIFIED
Othman, Mohd Nor
UNSPECIFIED
Ahmad, Jasmine
UNSPECIFIED
Abdul Hamid, Hayati
UNSPECIFIED
Mohamed Ali, Abdul Jalil
UNSPECIFIED
Mohd Salleh, Norhayati
UNSPECIFIED
Subjects: H Social Sciences > H Social Sciences (General) > Study and teaching. Research
H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > Management. Industrial Management > Organizational effectiveness. Performance measurement
J Political Science > JF Political institutions and public administration > Public administration
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Melaka > Alor Gajah Campus > Faculty of Administrative Science and Policy Studies
Journal or Publication Title: Siri Monograf Kajian Pentadbiran dan Undang-undang
Keywords: Pentadbiran awam; Malaysia; Paradigma baru
Date: 1996
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/55675
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of Bulletin] Text (Bulletin)
55675.pdf

Download (47MB)

ID Number

55675

Indexing

Statistic

Statistic details