Kajian pengubahsuaian rumah kediaman setelah mendapat perakuan kelayakan menduduki (rumah kos rendah dan rumah kos sederhana, kawasan Perak Tengah) / Mohamad Razi Ahmad Suhaimi

Ahmad Suhaimi, Mohamad Razi (2009) Kajian pengubahsuaian rumah kediaman setelah mendapat perakuan kelayakan menduduki (rumah kos rendah dan rumah kos sederhana, kawasan Perak Tengah) / Mohamad Razi Ahmad Suhaimi. Degree thesis, Universiti Teknologi MARA (UiTM).

Abstract

Pengubahsuaian rumah kediaman setelah mendapat perakuan kelayakan menduduki boleh dilakukan setelah memenuhi syarat-syarat maksima dan minima yang telah ditetapkan oleh Pihak Berkuasa Tempatan melalui Undang-undang Kecil Bangunan Seragam 1984 dan Akta Jalan, Parit dan Bangunan, 1974. Pelbagai masalah yang akan timbul jika tiada pengemukaan pelan pindaan dan tambahan untuk kelulusan kepada Pihak Berkuasa Tempatan. Permasalahan seperti ketidakselesaan ruang bukaan pencahayaan dan pengudaraan merupakan salah satu punca kegagalan bertindak semasa berlakunya kebakaran disebabkan rasa yang kurang selesa pada ruang tambahan berkenaan selain mendatangkan masalah Sindrom Bangunan Sakit (SBS) adalah faktor yang dipengaruhi oleh rekabentuk bangunan yang tidak stabil. Penyelidikkan ini adalah bagi mengkaji faktor-faktor pengubahsuaian rumah kediaman kos rendah dan kos sederhana setelah mendapat perakuan kelayakan menduduki. Kajian ini juga adalah untuk mengetahui pemahaman masyarakat berkaitan keperluan pengemukaan pelan untuk kelulusan bagi kerja-kerja penambahan bangunan. Analisa data adalah lebih tepat dengan menggunakan kaedah Statistic Package for Social Sciences (SPSS) melalui jadual silang dan kekerapan. Kajian ini difokuskan pada rumah kos rendah dan kos sederhana di kawasan Perak Tengah.

Metadata

Item Type: Thesis (Degree)
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Ahmad Suhaimi, Mohamad Razi
2006211878
Contributors:
Contribution
Name
Email / ID Num.
Thesis advisor
Kamarulzaman, Noorazlina
UNSPECIFIED
Subjects: T Technology > TH Building construction > Maintenance and repair
T Technology > TH Building construction > Protection of buildings. Including protection from dampness, fire, burglary
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Shah Alam > Faculty of Architecture, Planning and Surveying
Programme: Bachelor in Building Surveying (Hons)
Keywords: Pengubahsuaian, rumah kediaman, kawasan Perak Tengah
Date: 2009
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/48729
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of 48729.pdf] Text
48729.pdf

Download (146kB)

Digital Copy

Digital (fulltext) is available at:

Physical Copy

Physical status and holdings:
Item Status:
On Shelf

ID Number

48729

Indexing

Statistic

Statistic details