ETR 300 : Syarikat Asiatica Asli Sdn. Bhd. / Nor Asnani Abu Bakar ... [et al.]

Abu Bakar, Nor Asnani and Mohd. Noor, Norazlin and Othman, Salina and Shafie, Siti Sharina (2021) ETR 300 : Syarikat Asiatica Asli Sdn. Bhd. / Nor Asnani Abu Bakar ... [et al.]. [Entrepreneurship Project] (Unpublished)

Abstract

Sejak turun temurun lagi masyarakat kita telah pun mengamalkan penggunaan barangan herba sebagai ubat bagi mengatasi segala jenis penyakit. Atas alasan kaedah inilah Syarikat Asiatica Asli Sdn Bhd. diasaskan . Rantau Asia Tenggara dengan hutan tropika khatulistiwa sememangnya kaya dengan tumbuhan herba. Sejak dahulu lagi pemakanan herba telah pun menjadi amalan untuk mengatasi masaalah kesihatan . Hidup sihat berasaskan herba kini memasuki era moden. Dengan adanya pengiktirafan kerajaan terhadap penggunaan herba pada tahun 1997 maka sambutannya dikalangan pengguna arrtat menggalakan. Ini dapat dilihat apabila banyak barangan herba dijual di pasaraya contoh jamu, tonik makjun dan sebagainya. Selain itu keberkesanan barangan herba terutamanya pegaga atau dikenali dengan nama saintifiknya Centella Asiatica tidak dapat dipertikaikan .Khasiatnya yang utama ialah mencergaskan otak dan kesegaran badan serta mengurangkan kepanasan badan. Walaupun sekarang terdapat banyak ubatan moden namun permintaan terhadap barangan herba masih mendapat tempat kerana ubatan berunsur herba tidak mengandungi bahan kimia yang boleh meninggalkan kesan sampingan. Tetapi ubatan moden kebanyakannya mengandungi bahan kimia yang memberi kesan dalam jangka masa panjang. Selain itu harga ubatan moden jauh lebih mahal berbanding ubatan tradisional.Ini kerana bahan mentah ubatan tradisional diperolehi daripada sumber-sumber tempatan. Tambahan pula pengggunaan daun-daun herba serta akar kayu tidak asing lagi dalam masyarakat kita.

Metadata

Item Type: Entrepreneurship Project
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Abu Bakar, Nor Asnani
97417149
Mohd. Noor, Norazlin
97101950
Othman, Salina
97248981
Shafie, Siti Sharina
97101904
Subjects: H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > Management. Industrial Management > Planning. Business planning. Strategic planning
H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > Food industry and trade. Halal food industry. Certification
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Kedah > Sg Petani Campus > Faculty of Business and Management
Keywords: Ubat; herba; penyakit; pegaga
Date: 2021
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/48369
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of 48369.pdf] Text
48369.pdf

Download (285kB)

Digital Copy

Digital (fulltext) is available at:

Physical Copy

Physical status and holdings:
Item Status:

ID Number

48369

Indexing

Statistic

Statistic details