Analisis keperluan Sijil, Diploma dan Sarjana Muda Perancangan Bandar dan Wilayah UiTM / Puziah Ahmad dan Prof Madya Dr. Dasimah omar

Ahmad, Puziah and Omar, Dasimah (Prof Madya Dr.) (2005) Analisis keperluan Sijil, Diploma dan Sarjana Muda Perancangan Bandar dan Wilayah UiTM / Puziah Ahmad dan Prof Madya Dr. Dasimah omar. [Research Reports] (Unpublished)

Download

[thumbnail of 48259.pdf] Text
48259.pdf

Download (132kB)

Abstract

Cabaran-cabaran utama bagi para lulusan institut pengajian tinggi dalam abad ini ialah ketidaktentutuan perubahan tren dunia seperti krisis ekonomi, globalisasi tanpa sempadan dan era baru penjajahan dunia barat. Program akademik universiti haruslah fleksibel, sensitif dan responsif terhadap perubahan situasi semasa. Akhirnya, cabaran utama yang dihadapi oleh graduan ialah mencari pekerjaan yang bersesuaian dengan kelulusan. Kajian ini adalah berdasarkan kepada satu kajiselidik rambang yang dilakukan terhadap lulusan Jabatan Perancangan Bandar dan Wilayah di Lembah Klang. Kajian telah dijalankan pada penghujung 2003 hingga awal 2004, di mana sebanyak 1000 soalselidik telah diedarkan. Hasilnya sebanyak 187 lulusan telah menjadi responden terhadap kajiselidik tersebut. Perkara-perkara utama yang telah difokuskan dalam kajiselidik ini iaitu; status sosio-ekonomi, taraf pendidikan, skil dan kebolehan serta pengalaman sewaktu mencari dan di alam pekerjaan, dan juga cadangan untuk membantu penambahbaikan kualiti graduan dan program perancangan keseluruhannya. Penemuan kajian adalah berkaitan dengan permasalahan dan peluang yang didapati oleh lulusan. In termasuklah permaslahan skil komunikasi, keyakinan diri, penggunaan Bahasa Inggeris dan cabaran yang dihadapi di tempat pekerjaan. Cadangan-cadangan yang diutarakan di dalam kajian ini adalah berbentuk startegi, polisi dan program yang boleh dijalankan oleh pihak universiti secara amnya dan jabatan perancangan secara khususnya.

Metadata

Item Type: Research Reports
Creators:
Creators
Email
Ahmad, Puziah
UNSPECIFIED
Omar, Dasimah (Prof Madya Dr.)
UNSPECIFIED
Subjects: L Education > LB Theory and practice of education > Group work in education
L Education > LB Theory and practice of education > Educational accountability
L Education > LB Theory and practice of education > Educational anthropology
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Shah Alam > Research Management Centre (RMC) > Institute of Research, Development and Commercialization (IRDC)
Item ID: 48259
Uncontrolled Keywords: Sijil, Diploma, Sarjana Muda Perancangan Bandar dan Wilayah, UiTM
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/48259

Fulltext

Fulltext is available at:
 • Koleksi Akses Terhad | PTAR Utama | Shah Alam
 • ID Number

  48259

  Indexing


  View in Google Scholar

  Edit Item
  Edit Item