Mereka bentuk dan mengubahsuai buaian bayi daripada sistem ayunan kepada sistem enjutan menggunakan pegas / Ahmad Kamal Abd Zakaria dan Azumi Sahemelay

Abd Zakaria, Ahmad Kamal and Sahemelay, Azumi (1995) Mereka bentuk dan mengubahsuai buaian bayi daripada sistem ayunan kepada sistem enjutan menggunakan pegas / Ahmad Kamal Abd Zakaria dan Azumi Sahemelay. [Student Project] (Unpublished)

Abstract

Lahirnya seorang bayi akan mengingatkan kita supaya menjaga bayi tersebut dengan baik.Kebanyakkan wanita yang mempunyai bayi mempunyai tanggungjawab yang besar dalam mendidik anak disamping kerja-kerja rumah yang harus disiapkan.Adalah menjadi tanggungjawab yang besar kepada ibu-ibu menjaga bayi mereka dengan sebaik yang mungkin seperti memberi bayi tersebut makan, menukar iampin atau pakaian, memandikan, membersihkan bayi dan juga menidurkan bayi tersebut.Salah satu daripada masalah yang sering mengambil masa ibu-ibu tersebut adalah menidurkan bayi. Didalam dunia yang serba moden ini, kebanyakkan bayi yang hendak ditidurkan diletakkan didalam buaian yang dijalankan secara manual iaitu si ibu . menghayunkan buaian tersebut dengan menggunakan tangan dan ini mengambil masa si ibu untuk membuat kerja-kerja lain yang tidak kurang pentingnya. Salah satu cara untuk menolong ibu-ibu tersebut menjimatkan masa menidurkan bayi tersebut ialah dengan merekabentuk satu buaian bayi yang boleh beroperasi secara automatik. Buaian ini direkabentuk dan dioperasikan dengan sentuhan tangan dan cara kerja yang utama ialah dengan menggunakan pegas yang biasa digunakan untuk buaian bayi yang ada sekarang, dan dibantu oleh kuasa motor elektrik.

Metadata

Item Type: Student Project
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Abd Zakaria, Ahmad Kamal
92378095
Sahemelay, Azumi
92377751
Contributors:
Contribution
Name
Email / ID Num.
Thesis advisor
Abd Rahman, Yaacob (Hj)
UNSPECIFIED
Subjects: Q Science > QC Physics > Electricity and magnetism
Q Science > QC Physics > Force and energy
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Shah Alam > Faculty of Mechanical Engineering
Programme: Diploma Kejururteraan Mekanikal
Keywords: Bayi, Buaian, Automatik
Date: 1995
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/47381
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of 47381.pdf] Text
47381.pdf

Download (860kB)

Digital Copy

Digital (fulltext) is available at:

Physical Copy

Physical status and holdings:
Item Status:
On Shelf

ID Number

47381

Indexing

Statistic

Statistic details