Penghayatan prinsip Islam Hadhari di kalangan warga kampus / Che Bakar Che Mat ... [et al.]

Che Mat, Che Bakar and Ismail, Ummi Syarah and Hussain, Salmah (2009) Penghayatan prinsip Islam Hadhari di kalangan warga kampus / Che Bakar Che Mat ... [et al.]. [Research Reports] (Unpublished)

Abstract

Kajian ini berkisar mengenai Penghayatan Prinsip Islam Hadhari Di Kalangan Warga Kampus. Kajian memfokuskan kepada prinsip utama Islam Hadhari iaitu Keimanan dan Ketakwaan Kepada Allah dan responden adalah di kalangan pelajar UiTM Sarawak. Penulis cuba mengenalpasti adakah prinsip ini dihayati dan dipraktiskan dalam kehidupan.
Penulis mendapati, amalan terhadap prinsip utama Islam Hadhari ini masih belum sempuma. Ini berdasarkan dapatan kajian yang dibuat menunjukkan kebanyakkan pelajar gagal melaksanakan aspek fardhu Ain dan juga fardhu Kifayah dengan sempuma. Dapatan juga menunjukkan berlakunya perkara-perkara yang ditegah agama dalam skala yang agak tinggi. Oleh yang demikian daripada dapatan kajian ini, ia menguatkan lagi dakwaan bahawa kebanyakkan umat Islam kini berhadapan dengan masalah kegawatan akidah.

Metadata

Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of 41436.pdf] Text
41436.pdf

Download (188kB)

Digital Copy

Digital (fulltext) is available at:

Physical Copy

Physical status and holdings:
Item Status:
On Shelf

ID Number

41436

Indexing

Statistic

Statistic details